Bosanska Posavina

Patron župe u Kolibama i Dan policije


Župljani župe Sv. Mihovila u Donjim Kolibama u Bosanskoj Posavini proslavili su 29. rujna patron svoje župe. Kako je Sv. Mihovil zaštitnik i policije toga je dana proslavljen i Dan policije, te je među 150 Posavljaka na misi sudjelovalo i nekoliko djelatnika Granične policije BiH.

Misno slavlje predvodio je plehanski gvardijan fra Anto Tomas, uz suslavlje: župnika vlč. Antonija Čuture, derventskog dekana fra Ivana Marića, nekadašnjeg župnika u Kolibama vlč. Iliju Marinovića derventskog župnika vlč. Marka Sliškovića te župnika u Svilaju fra Mladena Jozića. Nazočni su bili predstavnici političkih vlasti iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

„Budimo anđeli jedni drugima, u tome je ljepota života!“, bila je glavna poruka o kojoj je promišljao u svojoj homiliji gvardijan Tomas.  Svjestan koliko je zlo razaralo ljudske živote i materijala dobra katolika na tom području Bosanske Posavine upozorio je da se to događa kada čovjek ne vrši Božje zapovijedi i ne temelji svoj život na riječi Božjoj. Naglasivši kako ime Sv. Mihovil znači – „tko je kao Bog“, pojasnio je da ljudi mogu pobijediti zlo u sebi i oko sebe ako se oslone na Gospodina.

„Vi ste ovdje svjedoci snage krvi Kristove i njegova uskrsnuća, svjedoci da carstvo zla nije moglo trajno ostati na ovim prostorima. Vi ste svjedoci kako Bog po svojim anđelima i svojim svecima pobjeđuje na ovim prostorima. Zato molimo Gospodina da se to zlo više nikada ne dogodi“, rekao je uz ostalo fra Anto.

Pozvao je Posavljake na zahvalnost prema Gospodinu za sve one koji su te prostore razminiravali od zla; na zahvalnost za svoje duhovne pastire, koji su najveći čuvari kako njihovih duša tako i ognjišta; za povratnike u toj župi i one koji pomažu u obnovi. Potaknuo je na molitvu Sv. Mihovilu da im izmoli snagu kako bi na tim prostorima mogu činiti mir i dobro. Čestitajući djelatnicima policije njihov Dan pozvao ih je da u svojoj službi pristupaju čovjeku kao bratu i gledaju samo dobro.

Župnik Čutura zahvalio je na kraju svojim župljanima na svakoj pomoći pri organizaciji ovoga, kako je rekao, za župu velikog događaja.

Slavlje je pjevanjem animirao župljanin Ivan Krešić, koji sada živi u Slavonskom Brodu.

Poštivajući epidemiološke mjere, druženje je uz pjesmu nastavljeno uz zajednički ručak kojega su domaćini priredili za sve nazočne.

Dodajmo ovom izvješću da je ova župa prije zadnjega rata imala 1 950 katolika, a sada ih se vratilo i tu živi desetak obitelji.

B. Lukačević/KT