Pećnik proslavio svog zaštitnika


Župa Sv. Alojzija Gonzage u Pećniku kod Modriče u Bosanskoj Posavini, proslavila je u utorak, 21. lipnja svoj patron. U suslavlju 15 svećenika misu je predvodio preč. Ilija Orkić, doborski dekan i župnik u Odžaku.

Foto: Ivica Kajinić i Ivan Dragičević

Foto: Ivica Kajinić i Ivan Dragičević

Na početku misnog slavlja nazočne je pozdravio župnik vlč. Andrija Janjić

U prigodnoj propovijedi vlč. Ilija govorio je kratko o životu Sv. Alojzja Gonzage. Naglasio je važnost odgoja djece jer je i ovoga sveca njegova majka Marta naučila važnosti molitve i ljubavi prema dragom Bogu i siromasima. "Ako majka i otac ne odgajaju svoju djecu teško da ih drugi mogu tomu naučiti. (…) Sveti Alojzije se odrekao plemićke titule i imanja htijući steći jednu još veću i dražu titulu – pripremajući se za svećeništvo i služeći bolesnima. Nije se odrekao svega iz mržnje prema svijetu nego se oslobodio svega iz ljubavi prema Bogu i bližnjima, nadajući se još većoj plaći koju samo Bog može dati", istaknuo je preč Orkić.

Inače, župa Pećnik osnovana je 1879. Veliki gubitak doživjela je u II. svjetskom ratu i poraću, kada je stradalo više od 300 muškaraca. Nakon progona u posljednjem ratu, nije se mogla oporaviti jer se vratilo tek nešto više od 100 župljana.

I.O./ J.M., KT