Mostar/Stolac

Pokopan mons. Luka Pavlović, svećenik Trebinjsko-mrkanske biskupije


U svojoj rodnoj župi Rotimlja pokraj Stoca u ponedjeljak, na blagdan Sv.Luke, pokopan je svećenik Trebinjsko-mrkanske biskupije mons. Luka Pavlović, koji je preminuo dva dana ranije u SKBC Mostar u 75. godini života i 49. godini svećeništva.

Misu zadušnicu u prijepodnevnim satima u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve predvodio je njegov školski kolega, mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, u zajedništvu s nadbiskupom koadjutorom vrhbosanskim i apostolski upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomom Vukšićem, biskupom kotorskim mons. Ivanom Štironjom, biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim mons. Petrom Palićem i umirovljenim biskupom mons. Ratkom Perićem te uz koncelebraciju 50-ak svećenika, piše IKA.

Na misi je sudjelovala rodbina pokojnoga don Luke te veći broj časnih sestara raznih družbi kao i mnogobrojni vjernici. Liturgijsko pjevanje animirao je katedralni župni zbor Marija kojim je ravnao maestro don Dragan Filipović. Generalni vikar don Nikola Menalo izrazio je sućut Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji ukratko prikazavši životni put svećenika mons. Luke Pavlovića.

Uvodeći u misno slavlje nadbiskup Želimir prenio je izraze sućuti mjesnoj Crkvi te bratu i sestri pokojnoga don Luke, Anti i Ruži kao i članovima obitelji, rodbini i prijateljima. Prisjetio se zajedničkog životnog puta s pokojnikom iz sjemenišnih i bogoslovskih dana, kao i njihove povezanosti, istaknuvši da je don Luka bio hrabar i odvažan navjestitelj Evanđelja, te je zamolio Gospodina da ga nagradi vječnim životom za sve dobro koje je učinio.

Prigodnu propovijed uputio je biskup Palić koji je na početku istaknuo kako je „smrt sastavni dio naše stvarnosti, pa i naših života, ali nekako nas uvijek iznenadi kao što nas je iznenadila i don Lukina smrt. Iako smo znali za njegovo narušeno zdravlje, ipak smo se nadali da će se i ovaj put nakon boravka u bolnici ponovno vratiti svojim pastoralnim obvezama, koliko mu snage i zdravlje dopuštaju. No, ovaj put njegovo srce nije izdržalo i prestalo je kucati u subotu, 16. listopada, na spomendan Sv. Margarete Marije Alacoque, velike štovateljice Srca Isusova, koje je i don Luka kao svećenik štovao i nastojao biti svećenik po Srcu Isusovu", rekao je biskup Petar te dodao: "U ovome trenutku oproštaja iz katedrale Marije Majke Crkve, u kojoj je proveo veliki dio svoga života, bilo kao generalni vikar, a osobito kao katedralni župnik, želimo izraziti i sakupiti ne samo svoju bol i bol onih koji su ga poznavali i voljeli, nego s nadom i vjerom u uskrsnuće sve to staviti pred Gospodina, koji je obećao da će zauvijek ukloniti smrt. Don Luka je živio za katedralu i za njezine vjernike. Kad bi se nas pitalo, onda bi vjerojatno većina od nas odgovorila da vrijeme za ovaj kraj još nije stiglo. No, vjerujemo da don Luka živi u Bogu i uživa ljepotu vječnoga života, jer je vjerovao u pobjedu uskrsloga Krista.“

"Zahvaljujući Gospodinu za don Lukino svećeničko svjedočanstvo, upravljamo svoje molitve moleći za njegovo dioništvo u slavi raspetog i uskrslog Krista i moleći za našu svakodnevnu vjernost i žar vjerničkoga postojanja i svjedočenja“, zaključio je biskup Palić.

Nakon mise u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru te izmoljenih početnih sprovodnih obreda, koje je predmolio vrhbosanski nadbiskup koadjutor Vukšić, nazočni su se uputili prema pokojnikovu rodnom mjestu Rotimlji, gdje je slavljena zadušnica sa sprovodnim obredima. Misu je prevodio biskup Palić u zajedništvu s biskupom Štironjom i umirovljenim biskupom Perićem, uz koncelebraciju 50-ak svećenika.

Tom prigodom propovijedao je biskup Perić koji je u homiliji naglasio tri svetopisamske misli povezujući ih sa životom pokojnoga svećenika don Luke.

Sprovodne je obrede predmolio je biskup Štironja. Na kraju mise generalni vikar Menalo oprostio se od pokojnoga don Luke u ime svećenika, redovnika, redovnica i Božjega puka, prenijevši biskupu Petru i pokojnikovoj rodbini izraze sućuti mons. Dražena Kutleše, nadbiskupa-koadjutora Splitsko-makarskog, mons. Franje Komarice, banjolučkog biskupa, fra Miljenka Šteke, provincijala Hercegovačke franjevačke provincije, kao i brojnih svećenika i vjernika koji nisu mogli sudjelovati u sprovodnim obredima.

Podsjetimo, mons. Luka Pavlović rođen je u Rotimlji 20. svibnja 1947. kao peto od sedmero djece Nikole i Anice rođ. Pažin. Za svećenika je zaređen 1972. te je obavljao različite službe a ponajviše je traga ostavio u mostarskoj katedralnoj župi i službujući kao generalni vikar hercagovačkih biskupija. 

Pokoj vječni daruj mu, Gospodine!

J.Vr.,KT