Žepče

Pokopana Ljubica Vrbić, majka suradnika "Katoličkog tjednika" Brane Vrbića


Na Novom groblju u župi Sv. Ante Padovanskoga u Žepču, 19. studenoga, pokopana je Ljubica , majka dugogodišnjeg suradnika "Katoličkog tjednika" Brane Vrbića.

Foto: Miroslav Gracić/Katolički tjednik

Foto: Miroslav Gracić/Katolički tjednik

Ukopne obrede, a potom i misu zadušnicu u grobljanskoj kapelici predslavio je mjesni župnik i dekan Žepačkog dekanata preč. Predrag Stojčević uz koncelebraciju osam svećenika i sudjelovanje velikog broja vjernika.

Prigodnu propovijed uputio je predstojnik Ureda za odnose s javnošću i glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije don Dražen Kustura koji je naglasio "da je jedina sigurnost u ovom nesigurnom svijetu zapravo samo smrt".

"U trenutku kad se rodimo jedino sigurno je da ćemo s ovoga svijeta morati poći. Kao vjernici znamo da ovdje sve ne završava. Ovo nije kraj nego početak jednog ljepšeg života kojemu je Isus dao smisao svojom smrću i uskrsnućem", rekao je, između ostaloga, don Dražen ističući kako tuga za vrijeme sprovoda ne smije preći u očaj.

"Čitav život na ovoj zemlji bi trebao biti naša priprema za konačni susret s Gospodinom. Na ovome svijetu trebamo zaraditi 'vizu' za onu vječnu domovinu", ustvrdio je propovjednik te naglasio da je pokojna Ljubica za sobom ostavila mnoga dobra djela te svoju obitelj čije ljudske i moralne kvalitete koje posjeduju na najbolji način govore o njoj.

Napominjući kako za vrijeme oproštaja od najmilijih ostaju tri stvari istaknuo je kako su to vjera, nada i molitva. "Vjerujemo kako ovo nije kraj, vjerujemo da se naši pokojnici nalaze na boljem i ljepšem mjestu. Druga stvar je nada, nada da ćemo se i mi jednoga dana s njima susresti te molitva", rekao je don Dražen napominjući kako je sv. misa najbolja molitva.

"Na kraju kada završimo ovo zemaljsko putovanje iznad nas ostaje križ. Križ nas u svojoj vertikali treba upućivati na Boga koji poručuje kako s njim sve počinje i sve završava. Tu je i ona horizontala koja nas upućuje jedne na druge", rekao je propovjednik napominjući kako se život brzo završi te da bismo trebali biti uvijek bliski za druge te svojim životom obogatiti ljude oko nas.

Sućut obitelji pokojnice u ime salezijanske zajednice uputio je ravnatelj KŠC Don Bosco iz Žepča don Milan Ivančević. Izraze suosjećanja vrhbosanskog nadbiskupa metropolite Vinka kard. Puljića pročitao je njegov tajnik vlč. Fabijan Štedul.

Pokojna Ljubica je preminula nakon kraće bolesti 17. studenoga u 71. godini života. Iza sebe je ostavila sina Branu, kćerke Zrinku i Magdalenu te nevjestu Snježanu s obiteljima kao i mnogobrojnu rodbinu i prijatelje.

Pokoj vječni daruj joj, Gospodine!

Ž.I., KT