Sarajevo

Poruka solidarnosti članova Međureligijskog vijeća BiH


Članovi Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine uputili su, 23. ožujka, Poruku solidarnosti članovima svojih Crkava i vjerskih zajednica.

Poruka je objavljena na mrežnoj stranici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine, a mi ju prenosimo u cijelosti: 

Dok proživljavamo ovo teško vrijeme iskušenja uzrokovano širenjem koronavirusa, osjećamo dužnost uputiti članovima naših Crkava i vjerskih zajednica poruku solidarnosti.

U prvom redu pozivamo sve naše vjernike da u ovim kriznim danima pojačamo naše molitve Bogu Svemogućem da zaustavi ovo zlo širenja koronavirusa.

Pozivamo sve članove naših Crkava i vjerskih zajednica, te sve druge građane Bosne i Hercegovine da se najozbiljnije pridržavaju uputa koje daju stručnjaci i krizni štabovi, kao i nadležne vlasti kako bi sačuvali jedni druge i što prije zaustavili širenje ove nemile zaraze.

Vjerujemo kako će ljudi u ovim kušnjama pokazati svoje pravo lice ljudskosti i velikodušnosti, te će pomoći onima koji ostavljeni, usamljeni i nose teško breme ugroženosti. Neka nas ova kušnja nauči čovjekoljubivosti i spremnosti na velikodušnost.

S vama smo u ovim iskušenjima želeći u vama ohrabriti nadu da će i ovo proći. Valja iz ove kušnje steći sposobnost iskazivanja ljudskosti i izgrađivanja zdravijeg društva koje će se istinski oslanjati na Božji Zakon i čovjekoljublje.

S posebnom zahvalnošću izražavamo priznanje svim medicinskim i drugim službenicima koji su u službi sprječavanja širenja pandemije, ali i u službi građanima, kao i ljudima koji kontroliraju stanje sa željom da pomognu kako bismo što prije izišli iz ove krize.

Neka nas sve prati Božja milost!

Husein efendija Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, s.r.
Hrizostom, mitropolit dabrobosanski, s.r.
Vinko kardinal Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, s.r.
Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH, s.r.

J.P., KT