Maglaj

Posvećeno spomen obilježje u Galovcu


U nedjelju, 9. lipnja posvećeno je spomen obilježje poginulim i nestalim braniteljima u Drugom svjetskom i posljednjem ratu.

Uz nazočnost više stotina posjetitelja u Galovcu – općina Maglaj, posvećeno je spomen obilježje poginulim i nestalim braniteljima u Drugom svjetskom i  posljednjem ratu.

Selo Galovac kod Novog  Šehera ima svega 50-tak domaćinstava, ali je iz njega u Drugom svjetskom ratu poginulo i nestalo ukupno 20 osoba. U posljednjem ratu, poginulo je 16 momaka u dobi od 19 - 30 godina.

Nakon što je župnik župe Sv. Ilije Proroka u Novom Šeheru fra Josip Tomas posvetio spomenik, vijence su položili predstavnici Zajednice udruga obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja ZDK, obitelji poginulih iz Galovca, te Udruga dragovoljaca i veterana HVO Maglaj.

Nazočnima se obratili i gosti iz Hrvatske, Žana Ćorić, izaslanica Zvonka Milasa, državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji su i donirali najveći dio sredstava za izgradnju ovog spomenika te Nenad Križić, izaslanik predsjednika HVIDRA-e Republike Hrvatske. U Galovcu je bio i Ivan Zeba, voditelj Službe za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata u Bosni i Hercegovini te mnogi drugi gosti iz BiH.

Idejno rješenje za spomenik u Galovcu je uradio dr. art. Mladen Ivešić, profesor na Likovnoj akademiji u Širokom Brijegu, rođen upravo u Galovcu.

„Ukupna vrijednost ovog prelijepog spomen kompleksa (trga) iznosi oko 50 000 KM. Sredstva su prikupljena uz  pomoć Vlade Republike Hrvatske i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Ministarstva za braniteljska pitanja Vlade ZDK, Općine Maglaj, te prijatelja i mještana Galovca. Preostala, nedostajuća, sredstva u iznosu oko 4 000 KM će se nastaviti prikupljati od mještana i drugih donatora kako bi ovo zdanje uistinu bilo završeno u skladu s projektnom dokumentacijom,“ kazao je Marinko Kelavić, predsjednika Odbora za izgradnju ovog spomen obilježja, a prenosi portal postaja.ba.

KT