Sarajevo

Povjerenstvo za pripravu Sinode VN zasjedalo 36. put


Pod predsjedanjem vrhbosanskog nadbiskupa Vinka kard. Puljića Povjerenstvo za pripravu Sinode Vrhbosanske nadbiskupije održalo je, 30. lipnja, svoju 36. sjednicu.

U prostorijama Vrhbosanskog ordinarijata sjednici je nazočilo svih 12 članova Povjerenstva koje je nakon molitve pozdravio nadbiskup Vinko te predložio dnevni red koji je usvojen jednoglasno.

Konstatirano je da zbog pandemije koronavirusa nije bilo moguće ostvariti predviđeni plan naznačen u zapisniku s prošle sjednice.

Riječ je potom preuzeo generalni tajnik Povjerenstva dr. vlč. Mario Bernadić te progovorio o finaliziranju konačnog prijedloga radnog dokumenta Sinode.

Istaknuo je kako će sve materijale trebati stilski i teološki ujednačiti da sve bude poput katekizamskih točaka. Potom je prezentirao sadržaj radnog dokumenta kojega je velika većina voditelja predviđenih stručnih skupina dostavila.

Članovi Povjerenstva su zatim prokomentirali predočeni sadržaj materijala usuglasivši se da je Sinoda smjerodavnoga karaktera te nakon definiranja kako bi nešto trebalo biti, sagledava situaciju kakva jest i daje prijedloge za budućnost.

Dogovoreno je da radni dokument treba biti čitljiv i vjernicima laicima s ciljem da dođu reakcije s terena kako bi se moglo ići k prijedlozima i završnom dokumentu.

Potom se pristupilo planiranju nadolazećih sinodskih aktivnosti s naglaskom kako je potrebno pratiti nepredvidivu epidemiološku situaciju te na temelju toga pokušati dogovoriti naredni dekanatski sastanak koji bi bio potkraj ljeta (19. rujna). Prethodno je predviđeno da radni materijal bude otisnut i odaslan na župe kako bi "vjernička baza" mogla to pročitati i prokomentirati.

Završno je dogovoreno da će sljedeća sjednica Povjerenstva za pripravu Sinode Vrhbosanske nadbiskupije, ako ne bude nepredviđenih okolnosti, biti 14. listopada.

KT