Humac / Ljubuški

Predstava o životu i djelu fra Didaka Buntića


Predstava „Sebet nas i naše djece“ o životu hercegovačkog preporoditelja i svećenika fra Didaka Buntića izvedena je 27. ožujka na Humcu kod Ljubuškog.

Foto: Bljesak.info

Foto: Bljesak.info

Predstavu koja govori o spašavanju od gladi hercegovačke djece početkom 20. stoljeća postavili su širokobriješki „trećari“ i franjevačka mladež. Scenarij za predstavu napisala je profesorica hrvatskog jezika Mirela Lovrić, a najzaslužniji za njezinu realizaciju je fra Dane Karačić.

Nakon izvedbe predstave promovirana je i fra Danina knjiga Trećari dar neba koja govori o članovima Franjevačkog svjetovnog reda. Inače, Didak Buntić rodio se pored Čitluka 1871. Narod ga pamti po mnogim djelima, od gradnje crkve u Širokom Brijegu, opismenjavanja tada brojnog nepismenog puka do podučavanja ljudi u poljoprivredi, stočarstvu i drugim oblastima.

Nakon velike suše 1916., koja je poharala Hercegovinu, fra Didak je organizirao odlazak djece iz Hercegovine i Bosne u Slavoniju gdje su ih primile tamošnje obitelji. Procjenjuje se da je tom velikom humanitarnom akcijom u godinu dana oko 17 000 djece zbrinuto i spašeno od sigurne smrti.   

KT / Bljesak.info