Preminuo fra Vinko Vice Tomas


U 82-oj godini života, 54-oj godini svećeništva i 61-oj godini redovništva, 30. studenoga, preminuo je u samostanu Duha Svetoga u Fojnici fra Vinko Tomas.

Foto: Fra Oliver Livančić / Franjevačka prisutnost u Bosni

Foto: Fra Oliver Livančić / Franjevačka prisutnost u Bosni

U narodu omiljen i poznat kao fra Vice, ovaj je bosanski franjevac i svećenik rođen u mjestu Lug u župi Bugojno 11. siječnja 1937. Pučku školu pohađao je u rodnom mjestu, a gimnaziju u Visokom. Franjevački habit obukao je 1958. godine. Teološki studij završio je na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Svečane zavjete položio je 1964. godine, a godinu kasnije zaređen za svećenika. U Zagrebu je 1970. godine stekao magisterij iz pedagogije. Službu župnog vikara vršio je u Fojnici, Zenici, Vijaci, Rami/Šćitu, Kraljevoj Sutjesci, Gučoj Gori, Busovači, Jajcu, Livnu i Brestovskom. Župnikom je bio u: Bučićima, Varešu i Uskoplju. Prije dvije godine iz Busovače je preselio u fojnički samostan gdje mu se zdravlje naglo počelo pogoršavati i gdje je završio ovozemaljski život.
Fra Vice je uvijek bio vedra duha i nasmijana lica, spreman na šalu kako s djecom tako i sa starijima. Bio je čovjek koji je svim srcem volio ljude. U susretima je dijelio svete sličice s molitvicama - često vlastitima, a djeci je davao bombone nazivajući sam sebe "SS dealer-om" (slatko i sveto), u stilu pravljenja svojih kratkih doskočica i šala od tako uobičajnih stvari i pojmova.
Ispraćaj pokojnog fra Vice bit će u ponedjeljak 3. prosinca u Fojnici u 10 sati, a misa zadušnica u crkvi Sv. Ante u Bugojnu u 14 sati, a poslije toga sprovod na gradskom groblju. Neka mu Gospodin udijeli vječni mir u svome kraljevstvu!

KT