Banja Luka

Preminuo o. Mihal Stahnek


U petak, 14. lipnja, u bolnici u Banjoj Luci, u 72. godini života i 43. godini svećeništva, nakon duge i teške bolesti, preminuo je protojerej stavrofor Mihal Stahnek, svećenik Križevačke eparhije.

Pogreb o. Mihala održat će se u ponedjeljak, 17. lipnja u grkokatoličkoj župi Kozarac gdje će u župnoj crkvi misu zadušnicu s početkom u 10:00 h služiti križevački vladika Milan Stipić, a poslije koje će uslijediti ukop na mjesnom groblju.

Inače, o. Mihal rođen je 6. ožujka 1952. u mjestu Aleksići, župa Uznesenja Presvete Bogorodice u Devetini, kao sin blizanac u obitelji Josipa i Ane rođ. Zimbikevič.

Osnovnu školu završio je u Devetini i Hrvaćanima, a klasičnu gimnaziju u Ukrajinskom papinskom malom sjemeništu u Rimu.

Filozofsko-teološki studij završio je u Fuldi u Njemačkoj. Sklopio je 1981. brak s Virom Markijevič u kojem su bili blagoslovljeni sa sedmero djece i devetero unučadi.

Za svećenika je rukopoložen 4. listopada 1981. u grkokatoličkoj župnoj crkvi Uznesenja presvete Bogorodice u Devetini po rukama vladike križevačkoga Gabrijela Bukatka.

Prvu službu vršio je u grkokatoličkoj župi Svetih apostola Petra i Pavla u Lišnji, a od 1984. do smrti u župi Presvete Euharistije u Kozarcu.

U dva je navrata od 2009. bio biskupskim vikarom Grkokatoličkog vikarijata Križevačke eparhije u Bosni i Hercegovini.

Pokoj vječni daruj mu, Gospodine!

L. Marijan/ M. A., KT