Sarajevo

Preminuo vrhbosanski svećenik Pero Iljkić


Nakon kraće bolesti, odnosno moždanoga udara, preminuo je u sarajevskom Sveučilišnom kliničkom centru, u jutarnjim satima 7. rujna, vrhbosanski svećenik Pero Iljkić.

Vlč. Pero je rođen 1. listopada 1963. u Gradačcu od roditelja pok. Jakova Iljkića i Serafine rođ. Omazić koji su bili nastanjeni u župi Čardak u Bosanskoj Posavini. Nakon osnovnoga obrazovanja u Čardaku i gimnazije u Dubrovniku, teologiju je završio u Sarajevu gdje je 1989. zaređen za svećenika Vrhbosanske nadbiskupije.

Prvu svećeničku službu obavljao je u župi Sv. Josipa u Zenici gdje je bio župnim vikarom te je istu službu imao po premještaju 1991. u župu Sv. Josipa u Sarajevu. Kada se rat već rasplamsao u glavnom gradu BiH, u srpnju 1992. imenovan je župnikom vjerničke zajednice u Novom Gradu, a kratko vrijeme bio je privremenim dušobrižnikom župe Uznesenja Blažene Djevice Marije na Stupu.

Od 1996. do 1998. obavljao je službu ekonoma Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu da bi potom do 2010. bio župnikom u župi Sv. Ante Padovanskog u Lukavcu pri čemu je u dva mandata bio i dekanom Tuzlanskog dekanata.  

Bolest, a potom i smrt, ga je zadesila dok je obavljao službu župnika u Doboju.

Pok. Pero Iljkić, kojega su kolege i narod od milja zvali Kvisko, bio je svećenik vedroga duha, uvijek spreman nesebično svima pomoći te je njegova dobrota uvijek išla ispred njega u svako mjesto kamo je kanio doći ili bio poslan.

Ispraćaj tijela pokojnog svećenika Pere bit će u 9:00 h u utorak 10. rujna, u sjemenišnoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda u Sarajevu, a misa zadušnica istoga dana u 15:00h u crkvi u Čardaku nakon koje je ukop na mjesnom groblju. 

Pokoj vječni daruj mu, Gospodine!

KT