Sarajevo

Prijateljstvo koje traje 20 godina


Od 16. do 21. kolovoza više od 60 Talijana iz pet biskupija Toskane predvođenih biskupom Voltere mons. Albertom Silvanijem boravilo je u sarajevskoj župi Stup čime je obilježena 20. obljetnica partnerstva koje je započelo 1998.

Goste je ugostio župnik vlč. Miroslav Ćavar zajedno sa svojim župljanima i suradnicima. Tijekom pet dana dobročinitelji iz Italije zajedno s domaćim vjernicima imali su se prigodu susresti, prisjetiti početaka obnove na Stupu prije 20 godina, ali i upoznati s aktualnom situacijom u župi i općenito u Bosni i Hercegovini.

Sudjelovao i nuncij

Tako su između ostaloga imali susret s apostolskim nuncijem u BiH mons. Luigijem Pezzutom, obišli su sakralne objekte u glavnom gradu BiH, kao i muzeje te sudjelovali na likovnoj izložbi. U radnom dijelu susreta koji je bio u petak, 17. kolovoza župnik Ćavar upoznao je prijatelje iz Italije o trenutnom stanju u župi, ali im je i predstavio projekte koji su realizirani u proteklom razdoblju, a dio njih je završen zahvaljujući i pomoći vjernika iz Toskane. Također su posjetili nekoliko obitelji kako bi se na licu mjesta uvjerili sa svim učinjenim.

Posebno lijepo bilo je u nedjelju, 19. kolovoza kada je u župnoj crkvi na Stupu slavljena sv. misa koju je predslavio nuncij Pezzuto, u zajedništvu s biskupom Silvanijem, župnikom Ćavarom te još šestoricom svećenika, nakon koje je uslijedilo zajedničko druženje uz župni roštilj.

Kardinal slavio misu zahvalnicu

Posljednju večer boravka na Stupu slavljena je također misa zahvalnica koju je predvodio vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić, poslije čega je uslijedilo zajedničko druženje u župnoj dvorani uz svečanu večeru. Tom prigodom vrhbosanski nadbiskup upoznao je goste iz Italije o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini s posebnim naglaskom na Katoličku Crkvu.

Dobročinitelji iz Toskane nisu krili svoje oduševljenje svojim boravkom u Sarajevu u proteklih nekoliko dana te su domaćine pozvali u uzvratni posjet u Italiju.

Kako se rađalo prijateljstvo

Podsjećanja radi partnerstvo između župe Stup i različitih biskupija iz Toskane započelo je neposredno poslije posljednjega rata 1998. kada su prvi volonteri došli u ovo sarajevsko naselje i započeli s obnovom. U međuvremenu osim materijalne pomoći također su važna i prijateljstva koja su se tom prigodom sklopila. Tako da je bilo dosta emocija prigodom susreta dobročinitelja s obiteljima kojima su pomogli. Zajednička ocjena svih je da i dalje treba održavati međusobne kontakte te razvijati ovo prijateljstvo.

KT