Sarajevo

Prijem u čast prve generacije studenata zajedničkog master programa


Uz potporu CRS-a, FIN i KBF Univerziteta u Sarajevu te Pravoslavni bogoslovski fakultet Sv. Vasilije Ostroški Univerziteta u Istočnom Sarajevu organizirali su 17. travnja prijem u čast prve generacije studenata zajedničkog master programa.

Foto: CRS

Foto: CRS

Prijemu organiziranom u sarajevskom hotelu Europa, u čast prve generacije studenata zajedničkog master programa Međureligijski studiji i izgradnja mira, osim samih studenata – njih 20, nazočili su i predstavnici akademske zajednice, vjerski predstavnici te brojni podupiratelji spomenutog studija koji su se zadržali i na donatorskoj večeri. Osim vjerskih predstavnika na čelu s reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem te delegatima mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, nadbiskupa vrhbosanskog Vinka kard. Puljića i predsjednika Jevrejske zajednice Jakoba Fincija, na prijem su se odazvali i brojni diplomatski predstavnici među kojima: visoki predstavnik Valenzin Inzko, šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark te veleposlanici brojnih država, predstavnici pojedinih fondacija i drugi uzvanici.

Riječi pozdrava i dobrodošlice najprije je uputio predsjedatelj zajedničkog vijeća master studija preč. dr. sc. Darko Tomašević, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta, podsjećajući na izreku poznatog mirotvorca Nelsona Mendele da je „školovanje (edukacija) najjače oružje koje se može iskoristiti da se promijeni svijet“. „Isusova logika je bila da čovjek kroz dijeljenje ne gubi nego dobiva (potvrda toga je i zgoda o umnažanju kruhova i riba). Kroz ovaj međureligijski program želimo dijeliti znanje koje će se iskoristiti za bolje danas i bolje sutra. Bolje sutra koje ćemo živjeti u miru“, kazao je dr. Tomašević podsjećajući na riječi Alberta Einsteina da se mir ne postiže silom nego da se do njega dolazi razumijevanjem.

Potom se okupljenima obratio dekan Fakulteta islamskih nauka, dr. sc. Zuhdija Hasanović izražavajući radost što su dočekali trenutak kada mogu analizirati prvu godinu rada spomenutog magistarskog (master) studija i planirati buduće korake. „Studij je rezultat angažmana i podrške velikog broja pojedinaca i institucija. Otuda osjećam potrebu da se zahvalim izravnim učesnicima ovog projekta, prije svih, uposlenicima Međunarodne humanitarne i razvojne agencije, Catholic Relief Services na čelu sa direktorom gosp. Marcom d' Silvom, kolegama dekanima, nastavnicima i suradnicima teoloških i drugih fakulteta, prvoj generaciji studenata i studentica, posebno predstavnicima vjerskih zajednica koji su prepoznali važnost ovog projekta i podržali ga, kao i svima vama koji ćete na različite načine pratiti i podržavati ovaj studijski program“, kazao je između ostalog dr. Hasanović.

Dekan PBF-a protojerej-stavrofor dr. sc. Vladislav Topalović u svom pozdravu istaknuo je kako je glavni program koji provode tri fakulteta jedan od najljepših oblika međureligijske suradnje u Bosni i Hercegovini.

Nazočnima se, kako javlja KTA, obratila i predstavnica studenata Emina Frljak ističući da ovaj studij za nju predstavlja pozitivno, kvalitetno i transformativno iskustvo, jer mladi ljudi koji su željni promjena konačno su dobili priliku da studiraju nešto ovakve vrste u BiH te nešto što je rezultat zajedničkog rada vjerskih zajednica.

Zajednički master studij pod nazivom Međureligijski studiji i izgradnja mira započeo je u listopadu 2017. Predstavlja zajednički program kojeg izvode tri teološka fakulteta u Bosni i Hercegovini na kojima se odvijaju predavanja, a profesori su, osim profesora teoloških fakulteta, i profesori koji se bave dotičnom problematikom (kako iz BiH, tako i iz inozemstva). Zajednički studijski program u području međuvjerskih i mirovnih studija pruža jedinstvenu priliku jasnog pozicioniranja religije kao izvora i katalizatora mira, te profiliranje religijskih institucija kao zagovarača pravednijeg i boljeg društva.

Među prvom generacijom polaznika najzastupljeniji su teolozi, ali ima i onih koji su završili druge fakultete, društvenog ili humanističkog smjera.

U prvoj generaciji studij pohađa sljedećih 20 studenata: Alija Gušić, Amra Bilajac Aučar, Armina Malkić Topalović, Bojan Topić, Dajana Dejanović, Daniel Eror, Dejan Dilberović, Emina Frljak, Emina Tafro, Ismeta Begić, Marija Puljić, Mladen Drobnjak, Muhamed Mutap, Nadežda Mojsilović, Safet Musić, Senad Dorić, Siniša Mujabašić, Srđan Vidačković, Vanja Jovanović i Željka Ergelašev.

KT