Sarajevo

Problem zanemarivanja djece važan za sve generacije


Katolički školski centar (KŠC) Sv. Josip ugostio je 9. siječnja u područnoj školi na Stupu u Sarajevu vršnjačke edukatore Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih (NCM) „Ivan Pavao II.“.

Povod je bio održavanje radionica Vrijedni pažnje u sklopu projekta Prevencija ovisnosti kod mladih – Klik za zdravlje. Edukatori Tomislav Barišić i Tamara Bakula su u dva odjela šestoga razreda osnovne škole upoznali učenike s problemom zanemarivanja koji je sve prisutniji u Bosni i Hercegovini, piše mladicentar.org.

Nakon što su se međusobno predstavili učenici su kroz neformalni razgovor upoznati s aktivnostima NCM-a Ivan Pavao II. te pozvani da i oni, iako mladi, sudjeluju u izgradnji međusobnog povjerenja i znanja kroz prilike koje im NCM pruža. U izlaganju navedene radionice, čuli su mnoštvo novih informacija i iskustva koje njima mogu pomoći da u svom razredu i okolini prepoznaju taj problem te, u skladu sa svojim godinama i mogućnostima, pruže odgovarajuću pomoć.

U razgovoru s učenicima moglo se zaključiti da su se i sami susretali s takvim situacijama ali i spremnost da jedni druge uključuju u komunikaciju, druženje i igru. Također, kroz interaktivno sudjelovanje pokazali su svoju kreativnost u grupnim zadacima gdje su morali upotrijebiti svoju maštu te neki lik iz bajke uzeti kao žrtvu zanemarivanja.

Podsjetimo, u suradnji s organizacijom World Vision Bosne i Hercegovine, NCM kroz svoje projekte nastoji upoznati učenike ali i odrasle s ovom temom, o kojoj navedena organizacija vodi brigu i želi potaknuti građane BiH da shvate važnost ovoga problema te da se ne ustručavaju reagirati ako su upoznati s nekim poteškoćama ove vrste.

Iz NCM-a zahvaljuju pomoćnoj direktorici osnovne škole KŠC-a Ivani Šlipogor što je omogućila ovu suradnju, te svim nastavnicima koji su željeli svoje razrede pobliže upoznati s ovom tematikom.

KT