Sarajevo

Prof. dr. Niko Ikić promoviran u počasno zvanje profesor emerita


U Svečanoj dvorani rektorata Univerziteta u Sarajevu, 2. prosinca održana je svečana sjednica Senata i promocija profesora emerita među kojima je i umirovljeni profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Niko Ikić.

Ovaj događaj prvi je od nekoliko kojim Univerzitet u Sarajevu obilježava svoju 70. godišnjicu postojanja. Između ostalih, svečanoj sjednici nazočili su dekanKBF-a izv. prof. dr. Darko Tomašević, profesor emerita dr. Mato Zovkić, umirovljeni profesor mr. sc. Božo Odobašić, , izv. prof. dr. Milenko Krešić i izv. prof. dr. Drago Župarić.

Događaj je započeo intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i studentske himne Gaudeamus igitur. Potom se okupljenima obratio prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta, koji je u svome govoru istaknuo nekoliko značajnijih postignuća Univerziteta u Sarajevu u proteklih nekoliko godina.

Nakon toga pristupilo se promociji profesora emerita. U ovo počasno zvanje Univerziteta u Sarajevu promovirani su dr. Esad Duraković, akademik dr. Asif Šabanović, akademkinja dr. Mirjana Vuković, prof. dr. Ramo Masleša i prof. dr. mons. Niko Ikić.

U ime promoviranih profesora prigodan govor održao je dr. Ikić. Istaknuo je kako put do ovog zvanja nije nimalo lagan: „Mi kao ovjenčani čašću emerita potpuno smo svjesni svoje ograničenosti. Ipak u procesu filtriranja fakultetska i sveučilišna tijela su zaključili da su naša imena dostojna za ove počasti. Hvala Vam na tom povjerenju, koje u nama budi novu odgovornost u znanstvenom radu, koji je uvijek put od poznatog do manje poznatog ili potpuno nepoznatog. Na tom putu nema ubiranja ruža bez krvavih ruku, taj put isključivo vodi per aspera ad astra, na tom putu nema vijenaca bez napornog rada, osim na kriminalan i ilegalan način.“ Podsjetio je nazočne kako je u rimsko doba titula emeritus označavala one vojnike koji su časno i odvažno služili caru i kraljevstvu te zahvalio Senatu Univerziteta u Sarajevu na ovome izboru, ali i matičnim fakultetima izabranih profesora na inspiraciji i podršci.

Profesoru emeriti mons. Niki Ikiću od srca čestitamo!

KT