Sarajevo

Program trajne formacije animatora


U razdoblju od 21. do 23. veljače u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. održana je edukacija u sklopu trajne formacije animatora programa Mladi za mlade.

Tema ovogodišnjeg susreta bila je Zaštita dobrobiti mladih s posebnim naglaskom na zdravstvenu zaštitu i zaštitu sigurnosti djece i mladih koji su polaznici različitih aktivnosti koje mladi animatori organiziraju i s kojim dolaze u susret.

Tako je 43 mladih iz Tuzle, Zenice, Gromiljaka, Kiseljaka, Novog Šehera, Travnika, Mostara, Gabela Polja te Sarajeva imalo prigodu sudjelovati na trodnevnom edukativnom programu kako bi unaprijedili svoje vještine za rad u župnim i školskim zajednicama.

Interaktivna radionica i predavanja

Prvu večer programa, nakon svečanog pozdrava voditelja Antonia Topalovića, susret je započeo interaktivnom radionicom pod nazivom Vršnjačko nasilje u digitalnom okruženju koju je vodila Mirjana Hopić Gavrić, socijalna pedagoginja i psihoterapeutkinja koja se u svom dugogodišnjem radu bavi problematikom nasilja i zlostavljanja, poglavito u školskom kontekstu.  

Drugog dana edukacije studentica medicine i animatorica instruktorica Leonarda Anđelić pripremila je predavanje s vježbama iz izabranih tema prve pomoći za animatore. Pored metodičko-pastoralnih znanja, animatorima su potrebna određena znanja iz zdravstvene zaštite mladih, odnosno pružanja prve pomoći u uvjetima i situacijama u kojima se često nađu.

Nastavak dana sudionici su imali priliku slušati o individualnom radu, odnosno o komunikacijskom aspektu i inkluzivnom pristupu u radu s mladima u župnim i školskim zajednicama. Voditelj radionice, Antonio Topalović predstavio je osnovne aspekte i smjernice individualnog savjetodavnog rada u vršnjačkom kontekstu. Radionica je svoj temelj imala u preventivnom sustavu Sv. Ivana Bosca u kojem odgoj predstavlja najjače sredstvo koje može promijeniti svijet.

Osim nabrojanih tema mladi su pod vodstvom s. M. Izabele Đaković, članice Družbe sestara milosrdnica Sv. Vinka Paulskog, upoznati s katehezama za predstojeći Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se organizirati u Zagrebu u svibnju.

Ponovni susreti animatora

Budući da je ples sastavni dio animiranja, za nazočne su Leonarda Anđelić i Andrea Filipović, animatorice instruktorice na programu Škole animatora Mladi za mlade, pripremile zanimljivu radionicu o plesnim aktivnostima u radu s mladima kao i izazovima njihova korištenja.

Program je bio obogaćen večernjim i jutarnjim molitvama, kao i svetim misama koje je predslavio dr. vlč. Šimo Maršić, ravnatelj NCM-a Ivan Pavao II.

Osim usavršavanja postojećih znanja i vještina, ovakvi susreti su izvrsna prilika za ponovni susret animatora koji su prijašnjih godina završili Školu animatora Mladi za mlade i danas u svojim zajednicama predstavljaju nositelje pastorala mladih te u suradnji sa župnicima i drugim suradnicima nastoje čuti mlade, dati im svoje vrijeme i talente te na taj način živjeti svoje poslanje u Crkvi.

Antonio Topalović/ KT