Proslava 50. obljetnice župe Krepšić


Svečano misno slavlje u župnoj crkvi župe Kraljice Sv. krunice u Krepšiću predvodio je u subotu, 13. kolovoza vrhbosanski nadbiskup i metropolit mons. Tomo Vukšić, uz koncelebraciju 11 svećenika.

Na početku misnog slavlja, nadbiskupa Tomu, nazočni vjernički puk te sve uzvanike pozdravio je župnik vlč. Pavo Kopić, kazavši kako je ova župa mala, ali su župljani puni duha i volje kako bi opstali, postojali i bili postojani u Bogu.

Na početku propovijedi, mons. Vukšić ukratko je podsjetio na povijest župe Kraljice Sv. krunice, kazavši kako je zahvalnost prvi i glavni osjećaj koji se javlja u povodu ove obljetnice te su, pojasnio je, zato danas za ovo misno slavlje i uzete misne molitve i biblijska čitanja koje crkvene pobožnosti predviđaju za situacije u kojima vjernici zahvaljuju za primljeni balgoslov i darove.

“Mi prije svega zahvaljujemo Gospodinu Bogu za dar župe čijim je osnutkom i postojanjem blagoslovio ovaj dio Crkve Božje. Zahvaljujemo također svoj osmorici dosadašnjih župnika, pokojnim i živim, koji su sebe i svoje sposobnosti uložili i služili kršćanskim vjernicima u njihovim duhovnim potrebama. Zahvalujemo i svim Isusovim vjernicima, onima koji su već na boljem svijetu, i vama koji sudjeljujete u ovom misnom slavlju, za sakramente koje ste primili, za Riječ Božju, koju ste slušali, za vjeru koju ste u ovoj župi ispovijedali i koju ste svjedočili tamo kamo su vas vaši životni puti odveli, za molitve koje ste upućivali milosrdnom Gospodinu”, poručio je propovjednik te zahvalio i za izdašnu materijalnu potporu župi i župnicima, po čemu su ovi krajevi poznati. Sve su to, kazao je, zreli plodovi koji su brani i koji se beru na duhovnom stablu.

“’Kad jedete voće, sjetite se onoga tko je posadio stablo’. Davno je tako kazala mudra izreka jer plod se bere sa stable koje je netko posadio. I uvijek je dobro došla kao mudar savjet za življenje kršćanske vjere i odnos s Bogom, za dobre međusobne odnose, a posebice je potrebita u prigodama obilježavanja obljetnica u životima pojedinaca ili zajednica. I koliko god je važna, lijepa i potrebita krepost zahvalnosti, ona ipak nije svakodnevna ni dovoljna”, potaknuo je nadbiskup, ukazavši kako upravo odlomak iz Lukina evanđelja, koji pripovijeda o deset gubavaca koje je Isus očistio od njhove bolesti, kao glavnu temu ima upravo zahvalnost.

“I vrlo je važno zapaziti da je, prema tom izvještaju, bio zahvalan samo jedan od desetorice što je Isusa ražalostilo. I ako bi se ova zgoda uzela kao mjera, onda bi proizlazilo da je samo jedna desetina ljudi zahvalna na pravi način”, upozorio je propovjednik, tumačeći kako se zato Isus pita: Zar se ne očistiše desetorica? A gdje su ona devetorica?

“Za ispravno razumijevanje događaja u kojem su bili očišćeni devetorica, a zahvalan samo jedan od njih, potrebno je uočiti četiri važna trenutka ovog događaja i važno je da ih svaki kršćanin zna protumačiti i primijeniti na svoj odnos s Kristom, posebice u trenucima kada mu se obraćamo u svojim potrebama. To su: molitva desetorice za ozdravljenje. Isusovo čudo očišćenja sve desetorice, zahvalnost samo jednog od desetorice te vjera I zahvalnost kao put spasenja”, posvijesto je nadbiskup Vukšić.

Proslavu 50. obljetnice mještani župe Kepšić započeli su trodnevnom duhovnom pripravom. Mise u mjesnoj crkvi uz prigodne propovijedi slavile su se u srijedu, četvrtak i petak.

Godine 1972. Krepšić je proglašen samostalnom kapelanijom, tako da se ta godina uzima godinom utemeljenja župe. Osnovao ju je vrhbosanski nadbiskup Smiljan Čekada. Službenim dekretom Nadbiskupskog ordinarijata od 15. rujna 1975. utemljena je nova župa Krepšić, kojoj je pripojeno i selo Drenova iz župe Ulice.

Župna crkva posvećena je 5. listopada 1980., a posvetio ju je vrhbosanski nadbiskup Marko Jozinović i tom prigodom podijelio krizmu 71 krizmeniku.

J.Vr.,KT