Sarajevo

Proslava blagdana Sv. Ignacija Lojolskog na Grbavici


Župa koju vode oci isusovci u sarajevskom naselju Grbavica u ponedjeljak, 31. srpnja, proslavila je svog nebeskog zaštitnika i utemeljitelja Družbe Isusove Sv. Ignacija Lojolskog.

Piše: Tina Matić

Uz sudjelovanje vjernika koji su do posljednjeg mjesta ispunili bogoslužni prostor u prizemlju župne kuće, svečanu koncelebriranu misu u 18 sati predslavio je biskup porečko-pulski mons. Dražen Kutleša u zajedništvu s 12 svećenika.

Na početku je nazočne pozdravio župnik p. Krešimir Djaković, uputivši zahvalu predvoditelju mise te svim župljanima, a napose štovateljima Sv. Ignacija.

U propovjedi je mons. Kutleša govorio na temelju Isusovih riječi "Ja sam Put, Istina i Život..." ocrtao lik Sv. Ignacija Lojolskog.

Naveo primjer stranca u nepoznatom gradu koji luta tražeći neku ulicu i nailazi na jednoga čovjeka koji mu objašnjava put i drugoga čovjeka koji ga vodi do tog mjesta.

„Isus u našim životima nije kao filozofi koji iznose različita mišljenja i na kraju ništa od toga ne shvaćamo, nego je Isus Krist onaj put kojim mi trebamo krenuti i slijediti taj put kao što ga je slijedio i Sv. Ignacije“, kazao je mons. Kutleša te govoreći o istini istaknuo kako se vjernici ne trebaju pitati što je istina već tko je istina.

Dodao je i kako je istina koju je Sv. Ignacije tražio podudaranje razuma i čovjekovog srca, a sve podudarnosti su s vjerom i providnošću Božjom.

Naglasio je kako onaj koji je s Isusom uvijek pobjeđuje, kako je u Isusu sigurnost.

„Zato draga braćo i sestre i mi danas na ovaj veliki blagdan Sv. Ignacija Lojolskog molimo se da nam dadne snage da znamo slijediti ovaj put. Da znamo slijediti put Isusa Krista i da tražimo onu pravu istinu, istinu s velikim slovom jer ako slijedimo tu istinu, onda ćemo znati i cijeniti ovozemljski život koji nas vodi u onaj vječni život“, rekao je na kraju mons Kutleša.

Na kraju mise župnik p. Djaković je pozvao nazočne na druženje u crkvenom dvorištu.

Proslavi je prethodila duhovna priprava kroz trodnevnice koje je predvodio p. Alan Modrić, a predslavio je i misu u 10.30 sati na sam dan patrona.

Inače, s obzirom na činjenicu kako je izgradnja župne crkve uvelike izvana završena, Sarajlije katolici se mogu nadati da je ovo posljednji patron župe na Grbavici koji se slavi u improviziranom bogoslužnom prostoru.