Čapljina

Proslava Dana bolesnika i blagoslov novog krila "Betanije"


U Domu za stare i iznemogle s hospicijem "Betanija" u Čapljini 11. veljače svečano su obilježeni Svjetski dan bolesnika i blagdan Gospe Lurdske uz blagoslov novog krila ustanove.

Foto: Đaka City

Foto: Đaka City

Ravnatelj Caritasa Mostar-Duvno-Trebinje don Ante Komadina pozvao je mjesnog biskupa Ratka Perića, svećenike iz okolice, dobrotvore iz Njemačke i Hrvatske, sve prijatelje, dobročinitelje, djelatnike i suradnike na zahvalno misno slavlje u Pastoralnom centru i na blagoslov Betanije II., objavljeno je na mrežnoj stranici biskupija Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske.

S biskupom je koncelebriralo 15-tak svećenika, među kojima i direktor Renovabisa dr. Christian Hartl, predsjednik Caritasa BK BiH mons. Tomo Knežević i ravnatelj Caritasa Banja Luka mons. Miljenko Aničić. Među misarima bili su i Ivan Zeba, voditelj Službe Vlade RH za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata u Bosni i Hercegovini; gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić; vlasnici i djelatnici tvrtki koji su izvodili radove; nadzorni inženjer Marin Musa; predstavnici Vrhbosanskoga Caritasa; i drugi uzvanici.

Biskup je u propovijedi posvjestio značaj blagdana Gospe Lurdske i podsjetio na ozdravljenja koja se događaju u Lurdu te naglasio važnost Marijina zagovora kod Isusa koji će na molitve odgovoriti čudima. „Duboko smo uvjereni da će i nas Bog dragi uslišati po svojoj svetoj volji, po svojoj Providnosti i vječnome svome planu ako mu se obraćamo preko Blažene Djevice Marije moleći u prvome redu za spasenje duše, a onda i za zdravlje tijela“, poručio je biskup Perić.

Na poseban su način slavu Bogu dala djeca Caritasova vrtića Sveti Josip iz Mostara, koja su zajedno sa svojim odgojiteljicama i voditeljicama te institucije sestrama franjevkama Bezgrješnoga Začeća, pjevala, te štićenici Betanije I. koji su, praćeni svojim sestrama i njegovateljicama, uputili molitve vjernika.

Nakon sv. mise prigodnim su se riječima obratili ravnatelj Renovabisa p. Hartl i Ivan Zeba. Razmijenjeni su darovi. Poslije mise biskup Ratko izgovorio je blagoslovnu molitvu u novoizgrađenu dijelu Doma Betanija II. Program je vodio Ante Bender, ravnatelj Betanije, a pod vodstvom domaćice Kate iz Svećeničkoga doma iz Mostara priređena je domjenak za sve uzvanike.

Podsjetimo, Caritas hercegovačkih biskupija od svoga osnutka 1982. posebnu pozornost posvećuje bolesnima, starima, ostavljenima i napuštenima. U tu su svrhu u Mostaru otvoreni: Rehabilitacijski centar Sveta Obitelj, radionice Nazaret i Emanuel, a u Čapljini Betanija i Betlehem.

Raspoloživi prostori postaju sve tješnji. Potražnja za smještajem u ove centre premašuje raspoložive kapacitete. Stoga se i odlučilo na proširenje Staračkoga doma s hospicijem Betanija I. u Čapljini, koja je proradila 11. veljače 2013. Sada je dodana nova zagrada, Betanija II., koja će, kada sve bude završeno, moći primiti još 40 korisnika. Posebnost u ovoj zgradi bit će i odjel za osobe s demencijom ili slaboumnošću.

KT