Proslava Gospe Snježne oživjela župu Deževice


Vanjska proslava patrona Gospe Snježne upriličena je 6. kolovoza

Pred župnom crkvom misno slavlje, uz sudjelovanje mnoštva svećenika među kojima je bio i fra Miro Relota, fojnički gvardijan, predslavio je fra Damir Pavić, tajnik Franjevačke provincije Bosne Srebrene. 

Riječi dobrodošlice uputio je župni vlč. Marin Marić.

U svojoj je propovijedi fra Damir naglasio kako ga raduje što vjernici prianjaju uz Majku Božiju, mole joj se i hodočaste. «Takav odnos vraća nadu u povratak i jačanje vjere među našim katoličkim pukom. Samo tako nećemo više razmišljati o odlasku i ove će nam naši krajevi ponovno biti najljepši na svijetu jer ovdje su nam srce i duša“, poručio je fra Damir

Nakon mise upriličeno je narodno veselje.

Inače, uz bogat duhovni program patron župe Deževice koji pada 5. kolovoza obilježavao se nekoliko dana.

Iako ratom do temelja porušena župa Deževice koja teritorijalno pripada općini Kreševo i dalje živi. Istina, veći dio godine životari s tek par stotina vjernika uglavnom starije životne dobi, ali sve je više dana u godini kada se u Deževice život vraća u punom kapacitetu. Jedan od njih je blagdan Gospe Snježne, zaštitnice župe . Zaslužni za oživljavanje župe su najprije Deževičani koji rado dolaze na rodnu grudu, a mnogi od njih i ozbiljno rade na obnovi i povratku.

Nekoliko desetina tisuća vjernika godišnje u Deževice dolazi moliti za zagovor svetog Jakova Markijskog čije je Svetište u Deževicama, ali i Gospe Snježne, zaštitnice župe.

Osim na blagdan Gospe Snježne rijeke hodočasnika u Deževice se slivaju i mladom nedjeljom, posebice od proljeća do jeseni kada se mise služe na Vrelu sv. Jakova.

A.P./ KT