Proslava naslovnice mostarske katedrale


U Mostaru je na Duhovski ponedjeljak, 29. svibnja, svečano proslavljena svetkovina nebeske zaštitnice mostarske katedrale Marije Majke Crkve i Kraljice Neba i Zemlje.

Foto: Crkva na kamenu

Foto: Crkva na kamenu

Euharistijsko slavlje u mostarskoj katedrali predvodio je mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić. U suslavlju su bili katedralni župnik don Josip Galić, generalni vikar don Nikola Menalo, biskupijski kancelar don Stipe Gale, mostarski dekan don Ivan Turudić, ravnatelj Caritasa hercegovačkih biskupija don Željko Majić te još 10-ak svećenika. 

Na početku propovijedi biskup Petar kazao je kako dan nakon nedjelje Pedesetnice, svetkovine Duha Svetoga, započinje drugi dio, svagdanji dio ove tekuće liturgijske godine. "Danas Crkva slavi spomendan Marije, Majke Crkve. U našoj katedralnoj župi slavimo svetkovinu, jer je i ova naša katedrala, ali još više svi mi koji smo na bilo koji način vezani uz našu katedralu, pa i cijela naša biskupija, jer je ova katedrala majka svih crkava u biskupiji, stavljeni pod posebnu zaštitu Blažene Djevice Marije, Majke Crkve. Slaveći današnju svetkovinu, spominjemo se Marije u njezinu neprestanom vodstvu i zaštiti Crkve koju joj je njezin vlastiti Sin povjerio na brigu, kako bismo svi uvijek tražili njezin zagovor i vodstvo, i kako ne bismo odustali lako od borbi i kušnji s kojima ćemo se morati suočiti u ovom svijetu da postanemo vjerni učenici i nasljedovatelji našega Gospodina Isusa Krista", objasnio je mons. Palić, a kako prenosi CNAK.

Istaknuo je kako ohrabrujuće odzvanjaju riječi s križa: "Evo ti majke!", dodajući kako tim riječima Gospodin povjerava svome učeniku Ivanu Mariju za Majku, te na taj način Marija postaje i Majka svih vjernika i cijele Crkve. "Marija, kao nova Eva, pokazuje nam istinsku poslušnost, ljubav prema Bogu i vjeru u Njega. Njezin lik nam u moru naših bježanja i skrivanja svijetli kao svjetionik: ona nam je primjer i nadahnuće, kojim bismo svi mi kršćani trebali biti nadahnuti, nasljedovati i živjeti njezin način života. Marija, kao Majka Crkve, i naša je Majka, puna ljubavi i uvijek brižna prema nama u svim našim duhovnim i tjelesnim potrebama", razjasnio je propovjednik pozivajući okupljene neka hrabro ustraju u nasljedovanju Isusa Krista prema križu, znajući da taj put završava do uskrsnuća, uzašašća i konačne proslave u nebu. "Prinesimo i darujmo svoje živote Bogu, jer nas je on pozvao i izabrao da budemo njegov sveti narod. Svojim djelima budimo primjer i nadahnuće drugima, kako bi se i drugi mogli sve više približiti Bogu", ohrabrio je biskup Petar.

Na završetku sv. mise okupljenima se obratio župnik don Josip koji je zahvalio mons. Paliću, svećenicima i vjernicima.

Liturgijsko slavlje animirao je katedralni mješoviti zbor Marija pod ravnanjem maestra don Dragana Filipovića i korepetitora Emila Bevande.

Vrijedi spomenuti da se ova vjernička zajednica za proslavu patrona pripravljala trodnevnicom, a prije svečanog misnoga slavlja na dan patrona vjernici su molili krunicu. Zatim su biskup i svećenici u procesiji došli na Gospin trg gdje su izmolili posvetnu molitvu pred kipom Majke Crkve.

J.M., KT

.