Garevac

Proslava patrona BDM Majke Crkve u Garevcu


Župa Marije Majke Crkve u Garevcu kod Modriče proslavila je u ponedjeljak 1. lipnja svoj patron – blagdan Blažene Djevice Marije Majke Crkve. Tom prigodom svečano misno slavlje predslavio je vlč. Matija Šimić, župnik u Novom Selu - Balegovcu.

Foto: Olgica Cerović

Foto: Olgica Cerović

Uz domaćeg župnika vlč. Antu Stjepanovića, vlč. Šimića i još 15 svećenika, u koncelebraciji je bio i doborski dekan preč. Jakov Filipović.

Na početku svoje homilije vlč. Šimić je naglasio da Marija kao slika Crkve  svojim primjerom pokazuje kako svaki kršćanin treba surađivati s vlastitim otkuljenjem. „Crkva treba nasljedovati Mariju u vjeri nadi i ljubavi da bi mogla biti zahvaćena Kristovom milošću. U Mariji je već ostvareno ono za čim Crkva teži. Tajna Marijina uspjeha i uspjeha velikih kršćanskih likova je u tome što je kao službenica Gospodinu posvetila sav svoj život, prihvaćala Božje gospodstvo nad svojim životom. Marija je živjela osobito iskustvo Božje prisutnosti i djelovanja i to je iskustvo vodilo objavi njezina Sina. Ona nije samo sredstvo, nego odabranica koju Bog stavlja u proces ekonomije spasenja. Potpuno predanje usmjerilo je njezin život. Vjerno je sačuvala svoje sjedinjenje sa Sinom. Sve do žrtve  na križu njezina je vjera ostala postojana. Marija se ne želi hvaliti sobom već silnim djelima koje joj učini Gospodin. Ona je bila prisutna u prvoj zajednici što se okupila u iščekivaju dolaska. Marija je najizvrsniji uzor Crkve u vjeri, nadi i ljubavi. Zato su marijanska svetišta tako puna vjernika, njezinih štićenika“, neke su od snažnih poruka vlč. Šimića, koji je promišljao o Marijinoj veličini i ulozi u Crkvi.

Prije početka mise ispred crkve je bio obred blagoslova polja.

B. Lukačević/T.M.I., KT