Proslava patrona filijalne crkve u Šibenici


Blagdan Sv. Ivana Pavla II. svečano je proslavljen 22. listopada u Šibenici, u župi Podmilačje pored kraljevskoga grada Jajca, koja slavi ovoga svetca kao zaštitnika filijalne crkve i sela.

Misu na groblju ispred crkve u nazočnosti skoro 150 vjernika predslavio je gvardijan u franjevačkom samostanu na Cavtatu i župnik Stravče u Dubrovačkoj biskupiji fra Ilija Stipić. Koncelebrirala su tri svećenika među kojima je bio župnik i upravitelj svetišta u Podmilačju fra Filip Karadža.

Fra Ilija je u homiliji iznio osobne doživljaje za vrijeme dok je pastoralno djelovao kao župnik u Podmilačju i filijali koja je mala po broju vjernika, ali za primjer u zajedničkom i skladnom suživotu sa susjedima muslimanima.

Nadalje je progovorio o milosti osobnog susreta sa Sv. Ivanom Pavlom II., posebno kao član odbora za Papin dolazak u BiH. Istaknuo je svečevu ljubav prema pravednosti i iskazivanju milosrđa što je na poseban način pokazao u svom pohodu Sarajevu i Banjaluci.

"Svoju ljubav prema Bosni iskazao je nebrojeno puta i naglasio da možemo živjeti u zajedništvu i dijalogu i sa pravoslavnima i sa muslimanima te opstati na svome. Time je pokazao put svima kako se djeluje i živi. Posebno to vrijedi za nositelje političke odgovornosti, za narode, koji nažalost, pod krinkom brige za nacionalne interese ostvaruju svoju sebične ciljeve", rekao je, između ostaloga, propovjednik.

Euharistijsko slavlje animirao je župni zbor pod vodstvom s. Dragice Ljubos.

Na kraju je župnik fra Filip zahvalio svima, osobito predslavitelju mise, kao i svim dobročiniteljima na darovima za građevinske radove na filijalnoj crkvi.

Inače, nedavno je filijalna crkva popločana novim mramornim podom te proširena. Također,  pored crkve je u izgradnji nova velika multifunkcionalna dvorana.

Nakon mise upriličeno je druženje u skladu s epidemiološkim mjerama koje važe u Županiji Središnja Bosna.

Ž.I., F.K., KT