Sarajevo

Proslava patrona samostana i SDD-a „Egipat“


Na blagdan Nevine dječice, 28. prosinca sestre Služavke Maloga Isusa proslavile su patron samostana i Stadlerova dječjeg doma „Egipat“.

Svečano euharistijsko slavlje u samostanskoj kapelici predvodio je apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto u koncelebraciji savjetnika Apostolske nuncijature u BiH mons. Henryka Jagodzinskog. Liturgijsko pjevanje, za vrijeme sv. mise, animirao je zbor sestara Služavki Maloga Isusa pod vodstvom maestra Katedralnog mješovitog zbora Josip Stadler vlč. Marka Stanušića.

Apostolski nuncij najprije je uputio pozdravnu riječ djeci iz SDD Egipta, sestrama te ostalim sudionicima misnoga slavlja. U prvom dijelu homilije osvrnuo se na poslanicu Sv. Ivana apostola. Naglasio je kako se od nas traži korektnost življenja kršćanskog života, jer ako tako ne živimo onda dolazi grijeh. „I mi kršćani smo grješnici i nosimo teret grijeha ali zbog toga ne trebamo gubiti nadu. Kršćanin ne smije reći da za njega nema nade. Sv. Ivan kaže tamo gdje ima grijeha ima i lijeka za grijeh: 'Ako tko i sagriješi, zagovornika imamo kod Oca – Isusa, Krista, Pravednika. On je pomirnica za grijehe naše, i ne samo naše, nego i svega svijeta' (1Iv 2,2). Isus nam želi riješiti problem grijeha, izdići nas iznad grijeha. Kako bismo izašli iz grijeha od nas se traži da priznamo i ispovjedimo grijeh. Važno je da imamo savjest, ako se savjest otupila, nemamo niti osjećaj za grijeh“, rekao je mons. Pezzuto.

U drugom djelu homilije naglasio je važnost vjere u našim životima. „Sv. Josipu se javio anđeo u snu i pružio mu pomoć. Shvatio je da je dobio Božju poruku. Zato, i mi moramo naučiti čitati život u svjetlu vjere, razmišljati nad događajima u našim životima, jer tako ćemo otkriti Božju poruku koja je upućena nama“, istaknuo je apostolski nuncij te je posebno ohrabrio i potaknuo djecu da nauče čitati svoj život u svjetlu vjere i da se ne boje postavljati pitanja.

„Mi danas slavimo Nevinu dječicu koja su bila progonjena i ubijena. Iz povijesti možemo saznati kako je Crkva od početka bila progonjena. Progon je integralni dio kršćanstva i kršćana. Nema događanja kod kršćana ako ne donese neki progon, a nekad je pitanje života i smrti. Mi ne možemo biti mučenici kao Nevina dječica ali moramo podnositi mučeništvo svakodnevnog života u smislu pravog kršćanina. Zato neka nas zagovaraju Nevina dječica da bismo postali svjedoci, ne na način koji bismo mi željeli, nego na način koji Bog želi za svakog od nas“, poručio je mons. Pezzuto.

Na kraju misnog slavlja provincijska glavarica s. Maria-Ana Kustura, uputila je riječ dobrodošlice nunciju Pezzutu i savjetniku mons. Jagodzinskom. U duhu zajedništva i radosti slavlje se nastavilo kod obiteljskog stola u sestarskoj blagovaonici.

J.M./ KT