Zenica

Proslava patrona u župi Klopče


U skladu s dugogodišnjom tradicijom u nedjelju koja je najbliža blagdanu Uzvišenja Sv. Križa istoimena župa u Klopču kod Zenice upriličila je proslavu patrona te oproštaj od mladomisnika.

Euharistijsko slavlje, 12. rujna, predslavio je mladomisnik dominikanac fr. Saša Stjepan Bukvić u koncelebraciji šest svećenika iz Zenice. Sudjelovalo je oko 300 vjernika koje je na početku misnoga slavlja pozdravio župnik fr. Pero Jurič.

U prigodnoj propovijedi mladomisnik je najprije progovorio o tome kako se vjernici odnose prema križu i Kristu raspetome. "Kako smo krštenjem postali Kristovi učenici i trebamo ga veselo nositi i naviještati drugima. Sv. Augustin bi govorio: 'Kad pogledamo križ, čini nam se da je Bog poludio od ljubavi prema čovjeku!' Zato je križ znak najstrašnije nečovječnosti i ujedno najbožanskije čovječnosti. U Križ je Zemlja unijela svu svoju patnju i grijeh, a Nebo svu svoju Ijubav i milost. Zar ima strašnijega znaka u povijesti čovječanstva od znaka križa? Zar ima sIađega znaka od križa?", kazao je fr. Saša poručivši kako je križ prijestolje smrti i zalog uskrsnuća.

"Svojom okomitom gredom znak je kako se možemo uzdignuti do samog Neba; vodoravnom gredom pak označuje raširene Božje ruke spremne zagrliti svakoga čovjeka", zaključio je propovjednik dodajući kako je križ znamen, raspoznajni znak i jamstvo čovjekova spasenja

Na kraju euharistije župniku i vjernicima je zahvalu izrekao mladomisnik koji je pastoralnu godinu proveo upravo u Klopču.

Nakon mise upriličeno je druženje.

Podsjećamo kako je župa Klopče jedna od pet zeničkih župa i jedina u Bosni i Hercegovini kojom pastoralno upravljaju oci dominikanci, fr. Pero i fr. Mato Bošnjak, poznatiji kao Vatrica i Medo.

Ž.I., S.B., KT