Fojnica

Proslava patrona župe i samostana


U nedjelju 9. lipnja franjevački samostan i župa u Fojnici, proslavili su svoj patron, a središnje misno slavlje predvodio je fra Franjo Radman, gvardijan samostana Sv. Bonaventure u Visokom.

Mnoštvo vjernika iz Fojnice, ali i drugih župa središnje Bosne, Kiseljaka, Kreševa, Gromiljaka, Lepenice, Deževica, Brestovskog, Busovače, Novog Travnika, Visokog, Breze, Vareša, Kaknja, Kraljeve Sutjeske hodočastili su na svetkovinu Duha Svetoga u Fojnicu. Mnogi od njih hodočastili su pješice kako bi s Fojničanima proslavili nebeskog zaštitnika. 

Dobrodošlicu im je na početku misnog slavlja uputio fra Miro Relota, fojnički gvardijan. „Raduje me vidjeti u Fojnici vjernike iz mnogih srednjobosanskih župa. Hvala im što su nama došli podijeliti radost proslave nebeskog zaštitnika naše župe i samostana. Posebno je lijepo vidjeti mnoge vjernike u narodnim nošnjama krajeva iz kojih dolaze“, poručio je fra Miro. Podsjetio je da su se tamošnji vjernici za proslavu zaštitnika župe i samostana pripremali misama devetnicama i trodnevnicama.

Središnje misno slavlje na sam blagdan Duha Svetoga u Fojnici je, uz sudjelovanje brojnih svećenika, predvodio fra Franjo Radman, gvardijan samostana sv. Bonaventure u Visokom. On je vjernike podsjetio da se blagdan Duha Svetoga slavi 50. dan nakon Uskrsa zbog čega nosi naziv i Pedesetnica. „Mi kao da smo svih ovih 50 dana koračali ka ovom samostanu u Fojnici. Nije lako popeti se ovdje na ovo brdo. Ali znajte da je osvajanje vrhova za hrabre. Ovdje smo bliže smo spoznaji tajne Duha Svetoga te ćemo, ojačani vjerom, lakše svjedočiti svoju katoličku vjeru“, poručio je fra Franjo.

Govoreći o važnosti blagdana Duha Svetoga, gvardijan Franjevačkog samostana u Visokom vjernicima je poručio da umjesto mnogih poroka današnjice prihvate Duha Svetoga da ih vodi kroz život. „Danas se nažalost normalnim smatraju mnogi poroci, od psovki, kocke do razorenih obitelji. Ti poroci mnogima su vodilje kroz život. Našim obiteljima također su potrebni misionari koji će ih spasiti takvih poganskih običaja i vratiti Duha Svetoga u naše obitelji, među zajednicu naših vjernika na ovim prostorima. Jedino vođeni Duhom Svetim može se izboriti za svoju vjeru i ostanak i na ovim prostorima“, poručio je fra Franjo Radman.

Proslava zaštitnika župe i samostana za mnoge je Fojničane rasute po svijetu prilika koju koriste za posjet rodnom kraju. Na ovaj blagdan ulice Fojnice posebno ožive, a nakon mise slavlje se nastavlja najprije pučkim veseljem ispred samostana, a potom i u obiteljima vjernika župe čiji je nebeski zaštitnik Duh Sveti, prenosi portal artinfo.ba.

KT