Proslava patrona župe Rama Šćit


Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, 15. kolovoza, vjernička zajednica župe Rama-Šćit proslavila je svoj patron.

Foto: rama-prozor.info

Foto: rama-prozor.info

U dvorištu samostanskog kompleksa i župne crkve služeno je svečano euharistijsko slavlje, koje je predvodio i pod njim propovijedao fra Janko Ćuro, definitor Bosne Srebrene i glavni urednik Svjetla riječi. U koncelebraciji je bilo 15-ak svećenika.

Riječi pozdrava, dobrodošlice, čestitke, obavijesti i zahvale izrekao je fra Andrija Jozić, župnik i gvardijan.

Euharistijsko slavlje svojim pjevanjem, uzveličao je mješoviti župni zbor. Nakon završetka slavlja sv. mise u dvorištu je upriličeno narodno slavlje.

Za proslavu patrona vjernici su se i duhovno pripremali kroz trodnevnicu. Vjernici su tijekom trodnevnice i na samu svetkovinu imali priliku pristupiti sakramentu sv. ispovijedi te obaviti pučke pobožnosti (obilazak Gospina kipa i crkve).

Kako piše rama-prozor.info Velika Gospa ili Gospojina u ramskome kraju štuje se od davnina i na taj dan okupi se mnoštvo vjernika. U posljednje vrijeme svetkovina Uznesenja BDM postao je i dan susreta brojnih Ramljaka kako onih raseljenih diljem svijeta tako i onih koji su ostali u svome rodnom kraju.

KT