Derventa

Proslava patrona župe Srca Marijina u Foči kod Dervente


Na blagdan Bezgrešnog Srca Marijina, 12. lipnja, povratnička župa Foča od pet sela, u Bosanskoj Posavini, na granici općina Doboj i Derventa, proslavila je svoj patron.

Vjernici povratničke župe, njih 80-ak, pripravljali su se za patron kroz trodnevlje.

Na sam dan svetkovine za ovu župu, svečano misno slavlje predvodio je don Branko Bendra, salezijanac, uz koncelebraciju fočanskog župnika fra Franje Dalibora Stjepanovića, dekana Derventskog dekanata fra Ivana Marića, plehanskog gvardijana fra Ante Tomasa, nekadašnjih župnih vikara u Foči fra Zlatka Matanovića i fra Blažena Lipovca, susjednog župnika s Cera vlč. Joze Batinića i župnika iz G. Tramošnice fra Marka Lovrića. Kod oltara je asistirao fra Antonio Gašić, đakon i ovogodišnji mladomisnik iz župe Sivša.

Don Branko je u svojoj propovijedi skrenuo važnost na nasljedovanje Marijina primjera, napose kad je riječ o čuvanju uspomene u dubini srca, kamo je Marija pohranjivala sve događaje iz Isusova života. „Time je Isusa stavila ne samo u tjelesno srce, nego u središte svoga bića. Za takvo nasljedovanje potrebno je prepustiti se Božjoj milosti koja nas pere u svakom euharistijskom slavlju. Iskoristimo tu milost kako bismo se očuvali od triju idola koji ponajčešće u našem srcu zamjenjuju Kristovo, Božje mjesto: idol užitka, idol novca i idol slave. U svojoj borbi sa svojim idolima potrebno je uvijek i iznova odlučivati se za Krista. Na taj način ispunjamo cilj svojeg kršćanskog života: stavljamo Krista u središte svoga srca poput Bezgrešne Djevice“, kazao je, među ostalim, don Branko.

Na završetku svečanog misnog slavlja župnik Stjepanović pozdravio je okupljene vjernike, suslavitelje i preslavitelja, s. Jelu Dubravac i s. Miroslavu Klarić koje su svojim pjevanjem upotpunile misno slavlje, te predstavnike vlasti iz Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine Josipa Jerkovića, Davora Čordaša i ostale.

Poseban pozdrav župnik je uputio okupljenim župljanima koji su nakon progona svoj život nastavili u tuđini, ali redovno i srčano čuvaju i prenose mlađima uspomenu na rodni kraj.

Nakon svečane mise, predstavnici vlasti, predvođeni župnikom i Anom Bosankić, autoricom projekta župne crkve u Foči, obišli su crkveno zdanje te su predstavljen radovi na unutarnjem uređenju.

Potom su župljani priredili okrepu za sve prisutne, a njihovo druženje je posvjedočilo koliko je u ljudima živa želja za iskrenim susretom u ovim vremenima kušnje.

DFS/ J.P., KT