Sarajevo

Proslava Sv. Ante na Bistriku


Na spomendan Sv. Ante Padovanskog, 13. lipnja, u istoimenom svetištu na sarajevskom Bistriku središnje, svečano misno slavlje u 11 sati predvodio je fra Nikica Vujica, definitor, ekonom Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

U suslavlju je bilo osam svećenika, uglavnom sarajevskih župnika, kod oltara su asistirali bogoslovi Franjevačke teologije, a misi je nazočio veliki broj vjernika, hodočasnika, i redovnica.

Liturgijsko pjevanje, pod ravnanjem bistričkog gvardijana fra Slavka Topića, animirao je crkveni zbor Sv. Anto.

Na početku, zagovor Sv. Ante zazvao je fra Danijel Rajić te pozdravio i zaželio dobrodošlicu svim nazočnima.

U svojoj propovijedi fra Nikica je najprije kratko podsjetio kako je Sv. Anto preminuo prije 787. godina. „Sva su njegova čudesa u funkciji onih Isusovih riječi: 'Tražite stoga, najprije, kraljevstvo Božje i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo nadodati – i to ukazuje na onostranost naše vjere. Sv. Antu najviše vole oni koji se egzistencijalno mole Bogu, bitno, izu dubine svoje ljudskosti. Odnosno oni kojima Bog treba u životu. To je molitva majke za zdravlje svoga djeteta. To je molitva bolesnika – to je molitva onih koji su duhom gladni i žedni Božje pravednosti. A ona molitva koja nije egzistencijalna, koja je, tek tako, površna i odnos s Bogom takvim dovodi do krivih slika pa i o kultu Sv. Ante. Takvima je Bog i Sv. Anto servis za rješavanje njihovih svakodnevnih potreba. Kod takvoga stava lik Svetog Ante često je sladunjav – to je slika onih kod kojih je Sv. Anto malo previše pozlaćen, pa sve ono što krasi Sv. Antu u takvoj slici ostaje zastrto tim koji se njima utječu“, naglasio je između ostalog fra Nikica.

Nakon svete mise uslijedio je blagoslov nabožnih predmeta.

U crkvi na Bistriku tijekom dana slavit će se ukupno 11 svetih misa: fra Slavko Topić predslavio je misu u 6 sati, fra Marinko Pejić u 7 sati, fra Ivan Šarčević u 8 sati, fra Joso Oršolić u 9 sati, fra Vili Radman u 10 sati, fra Nikica Vujica u 11 sati, fra Janko Ćuro u 13 sati, fra Danijel Rajić u 16 (misa s blagoslovom djece), fra Pero Karajica u 17 sati i u 18 sati svečanu svetu misu predslavit će nadbiskup Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u BiH, tijekom koje će pjevati bogoslovi Franjevačke teologije.

Spomenimo da je proslavi patrona prethodila trodnevnica, a tematske svete mise predvodili su: 1. dan Sv. Anto sa Svetim pismom u ruci – fra Slavko Topić; 2. dan Sv. Anto s ljuljanom u ruci – fra Danijel Rajić i 3. dan Sv. Anto s djetetom Isusom u naručjufra Velimir Bavrka.

J.P.