Brestovsko

Proslava Svete Klare u Brestovskom


Blagdan Sv. Klare svečano je proslavljen u Samostanu klarisa i župi u Brestovskom kod Kiseljaka.

Foto: portal ARTinfo

Foto: portal ARTinfo

Ovogodišnja proslava svetkovine Sv. Klare u Brestovskom započela je 2. kolovoza prigodnom devetnicom. Prvih šest dana sv. misu predvodili su župnik fra Ilija Jurić i kapelan fra Gabrijel Tomić koji su u svojim propovijedima povezali današnje vrijeme s vremenom u kojem je živjela i djelovala Sv. Klara Asiška.

Trodnevnicu uoči svetkovine predvodio je fra Josip Ikić, profesor Franjevačke klasične gimnazije u Visokom. Kroz životne primjere svetaca, poput Sv. Lovre đakona koji je živio u prvim stoljećima kršćanstva, Sv. Dominika – suvremenika Sv. Klare, i svetice našeg doba – Terezije Benedikte od Križa, poručio je kako je Riječ Božja u svakom vremenu živa i djelotvorna u srcima Božjih sljedbenika.

Na samu svetkovinu, 11. kolovoza svečano misno slavlje predslavio je fra Jozo Marinčić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene uz koncelebraciju brojnih svećenika. Devetnaestorica braće franjevaca provincija Hrvatske i BiH koji su u pripremama za polaganje svečanih redovničkih zavjeta svojim pjevanjem su uzveličali misno slavlje.

Provincijal je istaknuo kako je Sv. Klara, premda je živjela u teškom vremenu za Crkvu, ostala dosljedna vjeri. Odrekla se materijalnog bogatstva kako bi u potpunom siromaštvu nasljedovala siromašnog Krista. Postala je uzor malenosti i jednostavnosti. Zaključio je kako je bila žena molitve i radosnog predanja volji Božjoj te je zato nasljeduju brojne djevojke i žene kroz stoljeća.

Po završetku sv. mise tradicionalno su blagoslovljeni kruščići Sv. Klare koje su framaši Frame Brestovsko podijelili narodu. Slavlje je nastavljeno svečanim ručkom uz ples i pjesmu.

KT