Sarajevo

Proslava svetkovine Nedjelje Božanskog milosrđa


Euharistijsko slavlje u sarajevskoj katedrali Srca Isusova na dan svetkovine Nedjelje Božanskog milosrđa, 8. travnja, uz koncelebraciju desetak svećenika te asistenciju Vrhbosanskih bogoslova, predslavio je mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki.

Na početku euharistijskog slavlja nazočne je pozdravio katedralni župnik i sarajevski dekan preč. Marko Majstorović te zahvalio biskupu Semrenu na dolasku i predvođenju svete mise, svećenicima u koncelebraciji, asistenciji, redovnicama i svim vjernicima kako katedralne župe tako i vjernicima koji su došli iz drugih župa te ispunili sarajevsku prvostolnicu i u molitvenom duhu sudjelovali na euharistijskom slavlju.

Također pozdravio je i zahvalio katedralnom zboru iz Mostara pod ravnanjem don Nike Luburića koji je animirao liturgijsko pjevanje.

U uvodu euharistijskog slavlja biskup Semren podsvijestio je okupljenima u katedrali „da štovatelji Božjeg milosrđa, da svaki kršćanin ima prijeku potrebu voditi suvremeno čovječanstvo k Isusu, potaknuti ih na susret s Isusom Kristom uskrslim – Živim, koji se uprisutnjuje u našim okupljanjima na euharistijskim slavljima“.

U prigodnoj propovijedi pomoćni biskup banjolučki kazao je kako se beskrajno milosrđe Božje pokazuje u Isusu, Spasitelju. „Božje milosrđe hoće život, jer je Bog stvoritelj života i prijatelj života. Danas puno govorimo o Božjem milosrđu, o tome da je Bog milosrdan, a nekada smo puno govorili o Božjoj pravednosti, o tome da je Bog pravedan. No, ne treba ići iz krajnosti u krajnost: dakle, ne ili jedno ili drugo, ili Božja pravednost ili Božje milosrđe, nego i jedno i drugo, i Božja pravednost i Božje milosrđe. Bog je posve milosrdan i posve pravedan. Njegova je pravednost milosrdna i njegovo je milosrđe pravedno“, istaknuo je između ostalog mons. Marko.

Tijekom euharistijskog slavlja biskup je podijelio sakrament krštenja malom Luki, a vjernici su također nakon mise imali prigodu častiti moći Sv. Leopolda.

Svetkovina Nedjelje Božanskog milosrđa završena je večernjim misnim slavljem i zahvalnim klanjanjem koje je predvodio župnik preč. Majstorović.

U prostorima župnog dvora kroz protekle dane priprave bila su upriličena i zajednička druženja te objedi za uzvanike. Na sam dan svetkovine bilo je druženje i objed za cijelu župnu zajednicu kao i vjernike drugih župa koji su sudjelovali na misnom slavlju svetkovine.

KT/LJ.S.