Gornja Dubica

Proslava svetog Josipa u Gornjoj Dubici


U župi Gornja Dubica kraj Odžaka svečano je 19. ožujka proslavljena svetkovina Sv. Josipa, zaštitnika župe.

Foto: fra Franjo Dalibor Stjepanović

Foto: fra Franjo Dalibor Stjepanović

Svečanim euharistijskim slavljem u župnoj crkvi predsjedao je fra Danimir Pezer, dekan Franjevačke teologije u Sarajevu i profesor liturgike. Na početku misnog slavlja sve hodočasnike pozdravio je mjesni župnik fra Mijo Šuman. Koncelebriralo je 15 svećenika među kojima su bili i doborski dekan preč. Jakov Filipović te fra Anto Tomas, plehanski gvardijan. Liturgijsko pjevanje predvodio je domaći župni zbor.

U svojoj homiliji fra Danimir je govorio o liku Sv. Josipa kao primjeru malenosti i poniznosti. „Život svetog Josipa prožet je čvrstom vjerom i nadom. Danas mnogi ljudi pate od depresije koja uključuje žalost i beznađe. Kršćani se snagom vjere odupiru depresiji. Stanovnici podvučjačkog kraja snagu za život, unatoč brojnim nedaćama, nalazili su uvijek upravo u vjeri“, rekao je propovjednik.

Na kraju mise župnik je zahvalio svima koji su omogućili dostojanstvenu svečanu proslavu zaštitnika župa. Dvije Dubičanke u narodnim nošnjama, Jaka i Mara, darovale su gostu propovjedniku svečani tkani posavski peškir kao znak sjećanja na ovaj kraj. Po završetku misnog slavlja puk je ostao družiti se ispred crkve, a zaigralo se i narodno kolo.

Fra Antonio Gašić / KT