Kulina

Proslava zaštitnika župe Kulina


U nedjelju koja je najbliža svetkovini apostolskih prvaka Sv. Petra i Pavla, koja je ove godine padala 26. lipnja, istoimena župa u Kulini, u Posavini, imala je vanjsku proslavu svojih nebeskih zaštitnika.

Na sv. misi, koju je predslavio domaćin sin vlč. Marko Zubak, ravnatelj Katoličkog školskog centra Sv. Franjo u Tuzli i župnik na Husinu, u suslavlju s još pet svećenika sudjelovalo je oko 400 vjernika. Sve njih je na početku pozdravio župni upravitelj i kancelar Vrhbosanske nadbiskupije preč. Mladen Kalfić.

U prigodnoj propovijedi vlč. Zubak najprije je progovorio o dvojici apostolskih prvaka pri tome napominjući kako su oni simbol zajedništva u Crkvi. Kao domaći sin te ratom porušene i protjerane župe potaknuo je svoje „zemljake“ na ljubav prema rodnom kraju te se završno prisjetio svoga prezimenjaka i pokojnog svećenika Petra Zubaka.

Po završetku sv. mise, koju je pjevanjem i sviranjem animirao trajni đakon Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Robert Čabraja, uslijedilo je zajedničko druženje uz obiteljski stol i zvuke izvornog i narodnog melosa.

Inače, župa Sv. Petra i Pavla u Kulini kod Dervente jedna od onih koje su najviše stradale u proteklom ratu. Tako da danas u njoj stalno živi osam vjernika. Stoga raduje da ih se barem o patronu skupi više stotina jer je i to pokazatelj da nisu zaboravili svoj rodni kraj.

D. K., KT