Sarajevo

Proslava zavjeta sestara SMI


U srijedu, 15. kolovoza na svetkovinu Uznesenja BDM u sarajevskoj katedrali Srca Isusova euharistijsko slavlje u prigodi proslave zavjeta sestara SMI sarajevske Provincije Bezgrešnog Začeća BDM predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kard. Puljić.

U koncelebraciji s kardinalom bilo je 15-ak svećenika, a ovom su se slavlju pridružile brojne sestre Služavke Maloga Isusa, članovi obitelji i prijatelji sestara svečarica, Prijatelji Maloga Isusa te drugi vjernici.

Nakon riječi pozdrava, dobrodošlice i poticaja na molitvu kardinala Puljića, uslijedio je obred ulaska u novicijat družbe sestara SMI. Ivka Martinović i Anela Oborović, predvođene prefektom s. M. Mandom Pršlja, stupile su pred vrhovnu poglavaricu Družbe s. M. Mariju Banić i ušle u novicijat prve godine. Time su se pridružile obitelji sestara te uzele imena: Ivka – s. Mihaela i Anela – s. Anela.

Poslije misnih čitanja uslijedilo je prozivanje sestara koje su slavile prve i doživotne zavjete.

Potom je nadbiskup Vinko u prigodnoj propovijedi protumačio važnost svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije ističući da je Bog odlučio ostvariti obećanje iz raja zemaljskog te uspostaviti neprijateljstvo između žene i zloga kako bi otkupio čovjeka od grijeha.

Obraćajući se sestrama, kardinal je kazao da je primanje u zajednicu sestara i polaganje prvih i doživotnih zavjeta te proslava objetnice odnosno obnova zavjeta puno simbolike. Kazao je da svaka sestra uzima ime Marija i još jedno ime. „Na taj način pokazuju da žele slijediti Marijin stav: opredjeljenje za Isusa, za kraljevstvo Božje. Na neki način to je njihov čin predanja koje nazivaju zavjetima. To je proročka poruka: ne živimo za ovu zemlju nego za vječnost. Ali, budimo iskreni, nije lako oteti se pritisku ovozemaljštine, tih želja zemaljskih bilo tjelesnih ili kakvih i duhovnih (...) Vi primate danas vanjske znakove koji trebaju pokazati opredjeljenost: taj simbol Malog Isusa kojeg nosite na prsima, ta koprena i haljina označavaju kome pripadate“, rekao je, između ostalog, vrhbosanski nadbiskup.

Potom je uslijedio obred redovničkog zavjetovanja. Prve zavjete položile su sestre novakinje: s. M. Pia Pilić i s. M. Nikolina Džavić, a sestra juniorka s. M. Jelena Jovanović doživotne zavjete. S. M. Ana Prkić obnovila je privremene zavjete na godinu dana.

S. M. Genoveva Rajić, s. M. Pavka Dujmović i s. M. Andreja Bulut, koja nije mogla sudjelovati na ovom slavlju, obilježile su 50 godina redovničkoga života. Sestre jubilarke tom prigodom zahvalile su Bogu za 50 godina redovničkog služenja po zavjetima čistoće, siromaštva i poslušnosti.

Obred slavlja redovničkog zavjetovanja završio je prinosom darova novozavjetovanih sestara. Kardinal Puljić preuzeo je darove vode i vina, hostije, svijeću, kipić Djeteta Isusa i sliku sarajevske katedrale Srca Isusova.

Nakon popričesne molitve, u ime sestara jubilarki, s. M. Pavka Dujmović prigodnom molitvom zahvalila je Bogu za 50 godina redovničkog života u Družbi.

Potom je svoju riječ uputila vrhovna glavarica Družbe s. Marija Banić koja je također prenijela izraze blizine provincijalne glavarice s. Marie-Ane Kustura.

Misno slavlje, kako javlja KTA, skladnim pjevanjem animirao je Katedralni mješoviti zbor Josip Stadler, a nakon svete mise u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu priređen je ručak za sve uzvanike.

KT