Brestovsko

Proslavljen blagdan Male Gospe


U nedjelju 8. rujna župa Brestovsko svečano je proslavila svoj patron – blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije. Tom prigodom misu je predvodio fra Mirko Majdandžić, gvardijan u Fojnici.

 

U nedjelju 8. rujna bilo je svečano u župi Brestovsko koja je proslavila svoj patron – Rođenje Blažene Djevice Marije.

Svečano misno slavlje s početkom u 11 sati predvodio je i pod njim propovijedao Fra Mirko Majdandžić, gvardijan fujničkog samostana. U koncelebraciji je bilo nekoliko svećenika.

Fra Mirko se u propovijedi dotaknuo i najaktualnije teme, odlaska iz BiH istaknuvši kako svima danas život prođe u trci za materijalnim.

Slavlje je nastavljeno i nakon mise, a proslavi je prethodila duhovna priprava u vidu misa trodnevnica, prenosi portal ARTinfo.ba.

Župa Brestovsko nastala je odvajanjem od fojničke župe 1851. kao mjesna kapelanija i od tada ima matice, a župom je bila proglašena dvije godine kasnije. Od 1856. do 1878. u župnoj kući bilo je i sjedište apostolskog vikara. U podmetnutom požaru 1878. izgorjela je župna kuća i dragocjeni arhiv Apostolskog vikarijata. Nakon tog događaja župnici su nekoliko godina stanovali po privatnim kućama da bi 1883. bio podignut novi župni stan.  Pripreme za gradnju nove crkve pored župne kuće započele su 1885. i ona je blagoslovljena šest godina kasnije 1891.

KT