Proslavljen blagdan pohoda Blažene Djevice Marije na Bjelavama


U nedjelju, 31. svibnja 2020. blagdan Pohoda Blažene Djevice Marije, patron kapelice u kući na Bjelavama u Sarajevu, Školske sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije proslavile su Misnim slavljem koje je predslavio preč. Mato Majić, katedralni župnik uz sudjelovanje i sestara iz provincijalne kuće.

Razmišljajući o ovom blagdanu vlč. Mato je kazao kako je Utjelovljenjem započelo Kristovo djelo spasenja, a pohodom Marije Elizabeti radost tog spasenja je izašla među ljude. Iako je do tada živjela skrovitim životom, Marija je, noseći Isusa u svojoj utrobi, pošla među ljude, među kojima je prva njezina rođakinja Elizabeta, i donijela im radost, prenosi kvrpp bih.

Marija je također bila prva primalja, prva medicinska sestra, na neki način prva časna sestra, koja je pohitala u pomoć onoj koja je bila potrebna. Propovjednik je pozvao okupljene sestre da budu nositeljice Kristove radosti i spasenja svakom stvorenju, posebno onima kojima su poslane.

Popodnevni sati blagdana bili su prigoda za radosni susret sa studenticama koje stanuju u sestarskom Domu Majke Margarete. Tom prilikom ujedno su se i oprostile sa studenticama iz Hrvatske, Sanjom i Antonijom, koje su na početku epidemije koronavirusa došle na studentsku razmjenu u Sarajevo i sa sestrama provele 3 mjeseca. Sestre su im zahvalile na radosti koju su unijele u njihove živote i ljepoti susreta koji su ostavili duboki trag u njihovim srcima.

J.Vr.,KT