Proslavljen nebeski zaštitnik župe Ljubija


U četvrtak, 12. svibnja, župa Ljubija, nedaleko od Prijedora, je proslavila blagdan svoga nebeskog zaštitnika Sv. Leopolda Bogdana Mandića. Misu je predslavio župnik u Banjoj Luci vlč. Vladislav Žarko Ošap.

U koncelebraciji je bilo pet svećenika među kojima dekan Prijedorskog dekanata i župnik u Prijedoru preč. Marko Vidović te župnik vlč. Zlatko Matić koji je i upravitelj vjerničke zajednice u Ravskoj.

U propovjedi vlč. Žarko je predstavio životopis Sv. Bogdana te njegov put ka svetosti. Naglasio je kako su milosrđe i ljubav prema grešnicima, koje su bile posebno prepoznatljive u sakramentu pomirenja, a kojem je Sv. Leopold davao izuzetnu vrijednost i najviše svoga vremena, bili put do njegove svetosti. Potaknuo je prisutne da se “zaljube u Isusa prisutnog u sakramentima” te na poseban način otkriju njegovu ljubav i milosrđe u sv. ispovjedi. Uputio je savjet vjernicima kako se dodatno pripremiti za sakrament pomirenja: »Izmolite tri Zdravo Marije prije nego pristupite sakramentu ispovjedi: jednu za svoje grijehe, drugu za svećenika koji će vas ispovjediti i treću za obraćenje grešnika», rekao je te potaknuo prisutne na put svetosti, podsjetivši kako je to i danas aktualni Isusov poziv upućen svim njegovim učenicima.

Na kraju euharistije župnik je zahvalio dobročiniteljima koji su financirali ugradnju nove stolarije (prozora i vrata) i novih pločica u crkvi te svojim župljanima na pomoći u organizaciji. Potom je izmolio prigodne molitve Sv. Leopoldu za zavjete hodočasnika, javio je TABB.

Na misi je sudjelovalo 100-tinjak vjernika za koje je nakon liturgije upriličena okrjepa.

Ž.I., KT