Proslavljen patron jedine župe u BiH koju vode isusovci


Sarajevska župa Sv. Ignacija Lojolskog, jedina u BiH povjerena ocima isusovcima, proslavila je 31. srpnja svoj patron. Središnje misno slavlje u popodnevnim satima, tom prigodom predvodio je vrhbosanski nadbiskup koadjutor Tomo Vukšić.

U novoizgrađenoj župnoj crkvi koja je posvećena 6. srpnja 2019., a nalazi se tik do stadiona NK Željezničara u naselju Grbavica, okupilo se 80-ak vjernika među kojima veleposlanik Republike Hrvatske Ivan Sabolić te nekolicina časnih sestara različitih družba. Misu je suslavilo devet svećenika.

Nazočno vjerničko mnoštvo pozdravio je i dobrodošlicu izrazio župnik p. Krešo Djaković.

Nadbiskup Vukšić je u propovijedi govorio o svetačkom liku utemeljitelja Družbe Isusove, Sv. Ignacija Lojolskog te zahvalio isusovcima "za sva dušobrižnička i karitativna nastojanja radi dobra vjernika, koje im je Crkva povjerila u ovoj nadbiskupiji, i radi izgradnje povjerenja i prijateljstva među svim ljudima".

Potom se, na temelju gesla Sv. Ignacija kojega je ovaj "posudio" od Sv. Grgura Velikog - "Sve na veću slavu Božju", usredotočio na misao da svaki Isusov učenik treba biti u službi širenja kraljevstva Božjega. Sukladno evanđeoskim riječima u prvi plan stavio je pojam "nasljedovanja" Krista. "Nasljedovanje, o kojemu se ovdje radi ne može nikako biti hod za Isusom iz nekog interesa ili zbog koristi, nego je to aktivno i svjesno životno pristajanje uz Isusa, prije svega na način oponašanje njegova primjera. Oponašati Isusa znači činiti i misliti kao što je Isus činio, voljeti na njegov način, naviještati i svjedočiti kao što je on radio. Upravo takvo pristajanje i poziv na oponašanje znače Isusove riječi: 'Hajde za mnom'", kazao je nadbiskup Tomo te na kroz duhovnosti Sv. Ignacija istaknuo kako se najvažniji način „nasljedovanja Krista“, sastoji se u tomu da se upravo Krista stavi i drži središtu života i svih nastojanja. Zatim je naveo da su ostala dva koraka duhovnosti ovoga svetca: da kršćanski vjernik dopusti Kristu da ga zahvati i osvoji, te uvijek biti usmjeren prema cilju koji je Krist i pitati se iskreno: "Što sam učinio za Krista? Što činim za Krista? Što trebam učiniti za Krista?"

"To pretpostavlja naš ponizni ponos što smo zahvaćeni Isusom, što smo njegovi, što mu vjerujemo, što mu se povjeravamo i što sve njegove darove i poruke želimo podijeliti s drugima", poručio je nadbiskup Vukšić naglasivši da "Ignacijeva duhovnost traži da kršćanin bude kontemplativan u akcijama i aktivan u kontemplaciji".

Na kraju je potaknuo vjerničko mnoštvo: "Po zagovoru Sv. Ignacija, molimo za blagoslov da Krista uvijek imamo u središtu, koji neka nas zahvati i vodi kako bismo i uvijek hodili za njim, drugima ga naviještali i postigli vlastito posvećenje!"

Nakon mise, na kojoj je pjevao župni zbor pod ravnanjem mo. Darija Vučića, druženje je nastavljeno uz okrjepu u atriju župnoga kompleksa.

Spomenimo još da se ova vjernička zajednica na patron župe pripravljala trodnevnicom kada su mise predvodili: p. Mato Anić, župnik Djaković i fra Ivan Šarčević koji je ujedno bio predvoditelj i propovjednik na prijepodnevnoj misi na sam patron.

Inače, župa Grbavica prošle je godine obilježila 40 ljeta svoga postojanja, budući ju je 1979. utemeljio nadbiskup Marko Jozinović. Prije posljednjega rata brojala je više od 900 župljana, a danas ih je oko 400.

KT