Proslavljen patron u župi Garevac


Župa Garevac proslavila je svoj patron, Mariju Majku Crkve, na duhovski ponedjeljak, 10. lipnja, a misno slavlje predvodio je župnik iz Koliba i Bos. Broda vlč. Anton Čutura, u koncelebraciji s 15-ak svećenika u nazočnosti oko 130 vjernika.

Nazočne je na početku pozdravio župnik vlč. Anto Stjepanović, a posebice koncelebrante na čelu s dekanom Doborskog dekanata preč. Jakovom Filipović.

Propovjednik je u svojoj homiliji naglasio četiri osobine BDM. "Blažena Djevica vrši u potpunosti volju Božju u čemu je veliki izazov svijetu i osobi vjerniku koji je želi nasljedovati. Napunjena Duhom Svetim poleti u Gorje rođakinji Elizabeti. Drugi vid je Marija pod Križem kad je Isus daje za majku nama. Treći vid Marija moli s apostolima do silaska Duha Svetoga u dvorani Posljednje večere, koji apostole i nas obdaruje darovima i četvrti vid je Marija uznesena na nebo u čemu je putokaz svima nama ako je želimo nasljedovati da nas dovede do Isusa“, kazao je propovjednik i dodao da je Isus izvor svih milosti, a Marija je "vodovod"  kojim nam te milosti dolaze, ali "vodovod", koji je sa izvorom najuže povezan.

Pjevanje su animirali vjernici župe Garevac, a nažalost na misi proslave patrona bilo je osjetno manje vjernika nego prethodnih godina.

Inače, Garevac je župom postao 1975., dakle vrlo mlada župa odvajanjem od župe Modriča. Ekstremni su Srbi, za okupacije župe tijekom posljednjeg rata 1992-1995., razorili župnu crkvu i druge crkvene objekte a sve Hrvate katolike protjerali su. Župa je 1991. godine imala 2 943 katolika, a danas ima jedva 100.

Obnova župne crkve u Garevcu počela je 2001. godine i danas je sve lijepo dovršeno i obnovljeno uz nastojanje dobročinitelja i domaćih župljana. Župa Garevac dala je oko 15 svećenika i oko 6 redovnica.

Ivan Ravlić / KT