Sarajevo

Proslavljen patron vojne kapelice u Rajlovcu


Spomendan Bl. Ivana Merza, čije ime nosi katolička kapelica svečano je proslavljen 9. svibnja u vojarni Rajlovac nadomak Sarajeva.

Misno slavlje tom prigodom, uz koncelebraciju 10 svećenika i sudjelovanje više od stotinu pripadnika Oružanih snaga BiH na čelu s generalima Tomom Kolindom, Ivicom Jerkićem i Markom Stojčićem , predslavio je vlč. Marko Mikić, vicerektor u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu.

Nazočne je na kraju pozdravio vojni kapelan vlč. Ivo Jezidžić te svima izrazio dobrodošlicu predstavivši pojedinačno svakoga od svećenika.

U svojoj propovijedi vlč. Mikić je najprije govorio o liku Bl. Ivana Merza, a potom na temelju misnih čitanja uputio poruku nazočnima. Podsjetio je na kratki, 32-godišnji životni put Blaženika rođenoga 1896. u Banjoj Luci. Spomenuo se i Dnevnika kojega je ovaj angažirani svetački laik vodio od svoje 17. godine rekavši kako se kroz pisanu riječ može iščitavati veličina duše ovoga Blaženika koji se također odlikovao iznimnom inteligencijom.

U drugom dijelu propovijedi vlč. Marko je potaknuo nazočne da se ne boje "biti svjetlo svijeta" tj. "svjetionici" poput Ivana Merza, vršeći zdušno svoje svakodnevne obaveze.

Na kraju je, nakon molitve Bl. Merzu, nazočne vjernike u svojstvu domaćina pozdravio vlč. Ivo Jezidžić, vojni kapelan predstavivši poimence svakog svećenika.

Misno slavlje svirajući istovremeno na nekoliko instrumenata animirao je vojnik i pjesnik Vlado Kudić uz glasovnu potporu vojnikinja i vojnika.

Nakon mise, druženje je nastavljeno u vojničkoj blagovaonici uz objed kojega su pripravili vojnici Brigade taktičke potpore i drugih postrojbi stacioniranih na lokaciji Rajlovac.

Tu je nazočnima dobrodošlicu izrazio zapovjednik Brigade taktičke potpore brigadir Mirzet Lubenović.

Inače, katolici u ovoj vojarni za obavljanje liturgijskih čina na raspolaganju imaju dvije kapelice.

KT