Sarajevo

Proslavljen patron Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa


U ponedjeljak, 9. travnja, Vrhbosansko bogoslovno sjemenište (VBS) svečano je proslavilo svoj patron, svetkovinu Naviještenja Gospodinova – Blagovijest.

Najprije je, u dvorani Pavla VI. upriličena svečana akademija. Nazočne su prvo pozdravili generalni duktor bogoslova Dražen Skenderović te rektor VBS-a preč. Josip Knežević koji je uz riječi dobrodošlice ujedno predstavio bogoslovsku zajednicu.


Središnji dio akademije bio je recital o nadbiskupu Stadleru, budući da je ove godine 100. obljetnica njegove smrti, a pripremili su ga, zajedno s prof. Dragom Bukom, bogoslovi treće godine. Na kraju je uslijedio nastup koralista pod vodstvom vlč. Marka Stanušića, s pjesmom Kyrie iz XI. mise Orbis Factor.

Potom je u podne, svečanom procesijom započelo misno slavlje u sjemenišnoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda, a predvodio ga je nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kard. Puljić uz koncelebraciju tajnika apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj mons. Janusza Blachowiaka, mons. Pave Jurišića, preč. Kneževića i još 20-ak svećenika.

Kard. Puljić najprije je pozdravio nazočne i pozvao na molitvu za duhovna zvanja, budući da je u ovomu sjemeništu tradicijom postalo da se na ovaj dan primaju kandidati za đakonat i prezbiterat te podjeljuju službe lektorata i akolitata.

U svojoj homiliji vrhbosanski nadbiskup osvrnuo se na samu srž ove svetkovine Naviještenja Gospodinova. „Bog je najveću tajnu spasenja, otkupljenja, odlučio upravo započeti po jednoj nazaretskoj djevici kojoj šalje anđela. Jasno da je ona zbunjena jer to je takva jedna prilika koja će jednog bogobojaznog čovjeka normalno zbuniti (...) Ne zna se što je ljepša tajna – Božja odluka da se utjelovi po jednoj nazaretskoj djevici ili ta spremnost i velikodušnost Nazarećanke da bude raspoloživa za Božje djelo. Nije ona razumjela što je čeka, ali je znala da je djelo Božje (...) Zato danas, slaveći ovo otajstvo utjelovljenja želimo učiti od Marije kako biti raspoloživ za Božje djelo. Vrlo važno je biti unutarnje sposoban osluškivati i čuti Božju riječ – srcem, ne ušima, srcem čuti Božji poticaj, Božje nadahnuće“, poručio je, između ostalog, kard. Vinko.

Nakon propovijedi uslijedio je obred primanja među kandidate za đakonat i prezbiterat kojemu su pristupila četvorica bogoslova treće godine: Domagoj Matijević, Ivan Matijević, Ivan Mijać i Josip Turalija.

Na kraju svete mise, koju je skladnim pjevanjem uveličao zbor bogoslova, riječi zahvale uputio je preč. Knežević pozvavši sve nazočne na zajednički ručak.

 

J.P.