Lovnica

Proslavljen patron župe Lovnica


Župa Lovnica, svečano je u petak, 29. lipnja, proslavila svoj patron Sv. Petra i Pavla. Središnje euharistijsko slavlje, uz sudjelovanje oko 200 vjernika, predslavio je maglajski župnik vlč. Josip Jelić u koncelebraciji s 13 svećenika.

U ispunjenoj crkvi nazočne je na početku pozdravio župnik vlč. Marko Lacić te ih je čestitavši patron pozvao na molitvu za Crkvu, ali i župnu zajednicu te obitelj.

Osvrćući se na živote apostolskih prvaka na temelju svetopisamskih tekstova vlč. Jelić je u svojoj propovijedi istaknuo kako Petar i Pavao mogu biti svakomu poticaj da bez obzira na ljudsku slabost i grijehe postignu nebesku slavu. „Apostolski prvaci koje danas slavimo naši su uzori. Na početku ljudi kao i mi sa slabostima, manama i grijesima, ali kada su se predali Isusu ništa ih više nije moglo rastaviti od njega. Kako je s nama? Mi bismo htjeli biti malo Božji, malo svjetski. To znači da naša ljubav prema Bogu nije baš čista. Bogu pripada cijeli čovjek. Predajmo se Bogu da nas ispuni svojom snagom. Budimo pravi Isusovi vjernici, ljubimo Isusa i Crkvu iznad svega. Pokažimo to svojim životom, a apostolski prvaci neka nam u tomu budu uzor i zagovornici kod Boga“, zaključio je maglajski župnik.

Prije završnog blagoslova riječi zahvale svima koji su na bilo koji način doprinijeli organizaciji patrona uputio je župnik Lacić. Posebno je zahvalio svećenicima koji su tijekom trodnevnice i na samu svetkovinu bili na raspolaganju za sakrament pomirenja.

Vrijedi istaknuti da su se Lovničani za proslavu patrona pripravljali misama trodnevnicama koje su predslavili fra Ivica Karatović, vlč. Pero Brkić te župnik Lacić.

Inače, župa Lovnica utemeljena je 1989. odvajanjem od župe Zavidovići. Neposredno pred rat župa je brojala više od 1 000 vjernika, ali je u ratnom vihoru teško stradala. Danas je to relativno mala zajednica s nekoliko stotina vjernika, ali svakako raduje činjenica da postoje mlade obitelji s djecom.

KT