Petrićevac

Proslavljen Sv. Antun Pustinjak na Petrićevcu


U petak 17. siječnja župa Sv. Ante Padovanskog Petrićevac proslavila je svoj drugotni patron Sv. Antuna Pustinjaka. Tom prigodom misno slavlje predvodio je fra Nikica Vujica, definitor i ekonom Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Na sam dan proslave uz fra Nikicu je koncelebriralo nekoliko redovnika i svećenika iz toga kraja. Samoj proslavi prethodile su mise trodnevnice koje su ujedno bile i vid duhovne obnove za sve župljane i prijatelje ove župe.

Sve mise je predvodio fra Nikica Vujica, koji se kroz protekle dane obratio uz riječi ohrabrenja svim vjernicima ovoga kraja. Fra Nikica je nastojao da svima približi svetost i nebesko kraljevstvo kroz pristup svetosti svakodnevno kroz životna djela, nastojeći vjernicima prikazati svetce poput svetoga Ante kao obične ljude, a ne nešto nedostižno. Kazao je kako se svetcem postaje dobrim djelima i riječima, propovijedanjem evanđelja na razne načine, učeći iz dana u dan.

Svaka trodnevnica bila je ispunjena životnim pričama običnih ljudi, gdje se jasno da uvidjeti da samo ljubav prema Kristu vodi ka spasenju, kao što je spomenuto u homiliji na sam dan proslave, citirajući riječi poznatog ruskog pisca Tolstoja u 82. godini života: ‘‘Tek sam sada spoznao kako treba živjeti.’’

Na kraju se svim nazočnim obratio župnik i gvardijan, fra Domagoj Šimić, te svima zahvalio što su posjetili ovu župu kroz protekle dane i omogućili da sve prođe u najboljem redu, piše na stranici samostan-petricevac.org.

Stotine vjernika iz susjednih župa i preko granice pohodili su Sv. Anti, u vjeri i nadi koje ih već godinama vraćaju korijenima te su nakon misnoga slavlja druženje nastavili ispred crkve.

KT