Mostar

Proslavljen Sv. Josip, zaštitnik Mostarsko-duvanjske biskupije


Svečanim misnim slavljem u 18 sati, u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve, proslavljen je zaštitnik Mostarsko-duvanjske biskupije, Sv. Josip, zaručnik Blažene Djevice Marije.

Foto: cnak.ba

Foto: cnak.ba

Budući da je katedralna kapelica posvećena Sv. Josipu iz nje je, prije mise, krenula svečana procesija ministranata, svećenika i biskupa prema katedrali.

Zajedništvo sa svih strana
Koncelebrirano misno slavlje, u prepunoj mostarskoj katedrali, predvodio je novoimenovani zagrebački nadbiskup koadjutor mons. Dražen Kutleša, inače sin Mostarsko-duvanjske biskupije. S njim u koncelebraciji bili su: apostolski nuncij u BiH nadbiskup Francis Assisi Chullikatt, mjesni biskup mons. Petar Palić, vrhbosanski nadbiskup i metropolita mons. Tomo Vukšić, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje mons. Aldo Cavalli, pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren, umirovljeni nadbiskup Pesara i delegat Talijanske biskupske konferencije mons. Pieruo Cocci, apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije nadbiskup Želimir Puljić, porečki i pulski biskup mons. Ivan Štironja, hvarski biskup mons. Ranko Vidović, dubrovački biskup mons. Roko Glasnović te umirovljeni biskup hercegovačkih biskupija mons. Ratko Perić.

Također u koncelebraciji su bili i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš, generalni tajnik BK-a BiH mons. Ivo Tomašević, generalni vikar hercegovačkih biskupija don Nikola Menalo te velik broj svećenika i redovnika.

Pravedan znači svet
Pozdrav na početku misnoga slavlja uputio je domaćin, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Palić. Kazao je kako među važnom karakteristikom Sv. Josipa, Sveto pismo navodi da je on bio „pravedan“, što znači „svet“, osoba u ispravnom odnosu s Bogom. „Možda Josip nije bio upadljiv izvana, ali je blistao iznutra, pa će Sv. Franjo Saleški reći kako je Josipova volja 'u svakom trenutku bila usklađena i sjedinjena s voljom Božjom', kazao je biskup Petar, koji je pozdravio okupljene, a posebno predvoditelja misnog slavlja mons. Kutlešu.

Liturgijsko pjevanje, korizmenim je pjesmama, animirao Katedralni zbor Marija, čitanja su čitali župljani, domaći sin župnik župa Ravno i Trebinja don Ivan Bijakšić, otpjevao je psalam, a Evanđelje navijestio đakon don Zvonimir Rezo, također rodom iz ove župe.

Zaštitnik sveopće Crkve
Biskup Kutleša u homiliji je govorio o svetkovini koja pred oči stavlja skrovitog, poniznog i tihog čovjeka, Josipa iz Nazareta. „Sveti Josip je doista bio 'tihi čovjek' u povijesti ljudskog spasenja. Ni samo Sveto pismo ne donosi puno zapisa o njegovu životu niti bilježi riječi koje je govorio. No, upravo mu je ta skrovitost priskrbila nezaboravno i nevjerojatno mjesto u našoj kršćanskoj vjeri. Njegov je lik privukao mnoštvo svetaca, teologa i papa u povijesti Crkve, koji su govorili ili pisali o njemu. Prije nešto više od 150 godina, ovaj 'tih' i malen čovjek proglašen je zaštitnikom sveopće Crkve. Tu smo obljetnicu obilježili 2021., tzv. Jubilejskom godinomGodinom Svetog Josipa, kazao je biskup Dražen.

U svijetlu skrovitosti, koja se slavi u Sv. Josipu, u nastavku je izdvojio tri stvari: 1) Sveti je Josip, kako Papa kaže: „čovjek svakidašnjice, diskretne i skrovite prisutnosti“, 2) druga je odlika Sv. Josipa – biti u sjeni nečega što te nadilazi (usp. Patris corde, 7), 3) Sv. Josip je bio „čovjek rada“ koji je pronalazio Božju prisutnost u svome radu. Bio je skroman čovjek koji nije tražio priznanje ili privilegij u svom svakodnevnom životu.

Herojska ljubav
Kako prenosi CNAK, zagrebački nadbiskup koadjutor na osobit se način obratio i mladima upitavši ih mogu li stvari izgledati drugačije? „Smijemo li sanjati i pokušati ostvarivati drugačiju budućnost? Nemojte pokleknuti pod bremenom malodušja. Možda će vam se učiniti da je malen, tih, pošten život, život bez korupcije i pompe neprivlačan, ali takav život otkriva veliko nutarnje bogatstvo čovjeka. Nositi strpljivo žrtvu svakodnevnice herojska je ljubav. Kako je prepuno unutarnjeg mira i sreće biti 'čovjek svakidašnjice', diskretan i skrovit, koji u svim okolnostima života uspijeva prepoznati Božju providnost; biti čovjek koji boravi 'u sjeni Božje prisutnosti' i svojim 'poštenim radom' svjedoči puninu vjere koju nosi u srcu, biti nalik Sv. Josipu“, poručio je, među ostalim, biskup Kutleša.

Nakon svete mise biskupi, svećenici, redovnici, redovnice i Božji puk krenuli su u obližnji Biskupijski centar gdje je svečano otvorena izložba Biskupijsko umjetničko blago.

J.P., KT