Proslavljena mlada nedjelja i svetkovina Duhova u Deževicama


Vlč. Ivan Ivančević, ekonom u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu, na mladu nedjelju i svetkovinu Duhova, 9. lipnja, predvodio je misu u Deževicama.

Brojni su hodočasnici pohodili Deževice usprkos činjenici da je u isto vrijeme proslavljan patron u Fojnici. Nakon sv. ispovijedi krenula je procesija i molitva Gospine krunica od crkve do svetišta u narodu, piše artinfo.ba.

U svojoj propovijedi vlč. Ivančević je govorio o svetkovini Duhova. «Na mladu nedjelju, zavjetni dan, dolazimo pred Boga tražiti zagovor Svetog Jakova, sa svim našim molitvama i potrebama" kazao je vlč. Ivančević osvrnuvši se i na završetak Uskrsnog vremena odnosno nastavak tzv. vremena kroz godinu kada je riječ o crkvenom kalendaru.

«Naime, 50 dana iza Pashe Židovi su slavili Pedesetnicu, odnosno blagdan sedmica. Bio je to dan zahvale za žetvu koja se tih dana završavala. Kasnije je taj blagdan 'teologiziran' i slavio je proglašenje Zakona na Sinaju nakon izlaska iz Egipta. Židovi su, dakle, slavili pedeseti dan, a kršćani su u počecima slavili 50 vazmenih dana. Kršćanska Pedesetnica je, dakle, razdoblje od 50 dana iza Uskrsa kroz koje se slavi vazmeno otajstvo», napomenuo je propovjednik ističući da se Isus želio nadovezati na ove svetkovine dajući im novo značenje, put prema križu, uskrsnuću.

«Dan je ovo kada obilježavamo ispunjenje ovozemaljskog svijeta silom odozgo jer Zakon Božji više nije na papiru ili kamenim pločama nego u našim srcima. Riječ je o novom iskustvu, energiji, nadi poticaju iznutra koji nas potiče da činimo dobro", kazao je vlč. Ivan te nastavio kako će uvijek biti križeva, žalosti, problema, nesigurnosti i tjeskobe, ali u isto vrijeme vjernici moraju znati  da darom Duha u ljudskim srcima je uvijek mir jer, Duh Sveti nije materijalna stvar božanska osoba.

KT