Proslavljena mlada nedjelja na Plehanu


Mlada nedjelja svečano je, 26. ožujka, proslavljena u župi Sv. Marka Evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini.

Euharistiju je slavio fra Franjo Dalibor Stjepanović, župnik u susjednoj vjerničkoj zajednici Srca Marijina u Foči, a koncelebrirali su plehanski gvardijan fra Anto Tomas, fra Mato Vincetić, župni vikar i fra Ivan Ćurić.

Znatan broj vjernika, među kojima su bili oni iz župe Srca Marijina iz Foče kojima je to bilo i korizmeno hodočašće, sudjelovao je na misnom slavlju u novoj župnoj crkvi.

Fra Franjo na početku je naglasio "kako smo pozvani zahvaliti svojim starima koju su nam namrijeti tu tradiciju okupljanja oko Gospodina, ali upozorio kako je na nama odgovornost da iz te tradicije, koja je izrasla iz vjere, iz društvene osjetljivost, čuvamo ono što je sveto".

U prigodnoj homiliji, na temelju misnih čitanja, pozvao je nazočne da promišljaju o svojoj vjeri te "koliko je ona živa i prepoznatljiva u našem sadašnjem, konkretnom životu".

"Ovo nas korizmeno vrijeme poziva na obraćenje, ali tako da ga pred drugima svjedočimo ne nametljivo, nego svojim primjerom onako kako bi drugi prepoznali da je naš život utemeljen na božanskoj snazi koja se izdiže iznad straha od ovozemaljskih problema. Pozvani smo biti jedno s Kristom i drugima svjedočiti svojim djelima, a ne riječima, kako bi prepoznali da naša snaga i mudrost izvire isključivo od Boga u kojeg vjerujemo, čijem se milosrđu prepuštamo i čija nas snaga nosi. To je naša kršćanska zadaća u ovom korizmenom vremenu, da pripravljajući se za Uskrs budemo svjesni da je Kristovu uskrsnuću prethodio Veliki četvrtak, Muka, smrt...Krist koji je pobijedio smrt i uskrsnuo da nama otvori vrata Kraljevstva Božjega, dolazi nam na ovom misnom slavlju, jača nas, upravlja hrabri, ali traži od nas vjeru", neke su od snažnih poruka fra Franje Dalibora.

Poslije mise slijedio je euharistijsko klanjanje pred Presvetim.

Vjernici su i toga puta druženje nastavili u prostorijama samostana uz okrjepu.

B. Lukačević, Ž.I., KT