Proslavljena mlada nedjelja na Plehanu


Mlada nedjelja, koja je svečano u nedjelju, 17. rujna proslavljena u franjevačkoj župi Sv. Marka evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini, okupila je stotinjak vjernika iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Slavlje je predvodio plehanski gvardijan fra Anto Tomas, a u koncelebraciji su bili župni vikar fra Mato Vincetić, fra Drago Prgomet i fra Ivan Ćurić.

Zajedničko slavlje i zahvale

Osvrćući se na nedjeljna čitanja gvardijan fra Anto je naglasio kako smo kao kršćani pozvani od Isusa učiti kako praštati.

"Budimo zahvalni i ponosni što imamo tu milost slušati Riječ Božju i vršiti je u svom konkretnom životu. Ta riječ ima moć promijeniti naše živote na dobro. Da bi to mogli pozvani smo praštati onako kako nas uči naš Spasitelj - ne samo sedam puta, nego 70 puta sedam, odnosno stalno praštati. Stoga zagledani u njega, u njegovu milosrdnu ljubav ne smijemo dopustiti da nas drugi uvrijede i to onda preraste u mržnju, nego praštati", rekao je, među ostalim, gvardijan fra Anto.

On je pri kraju mise predvodio i redovito klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Vjernicima se na kraju misnoga slavlja prigodnim riječima obratio i fra Drago Prgomet koji je ovih dana novi član plehanske franjevačke zajednice. On se naime, nakon što je 46 godina bio na službu u franjevačkoj zajednici u Australiji, od čega je 16 godina proveo u Domu za starije, vratio u svoj rodni kraj, koji mu je, kako je rekao, u tom dalekom svijetu uvijek bio u mislima i u srcu.

Međunarodna biciklijada

Radostan što se svake Mlade nedjelje okupi veći broj vjernika gvardijan fra Anto zahvalio im je što njeguju taj svoj zavjet te posebno zahvalio sudionicima Četvrte međudržavne biciklijade koja je održana toga dana. Istaknuo je važnost toga projekta te  Udruzi za rekreativno cestovno i planinsko trčanje i hodanje Trkačkom klubu BraCe iz Slavonskog Broda i Biciklističkom klubu Marsonia iz Slavonskog Broda, što su zajedno s franjevačkim samostanom na Plehanu organizirali tu četvrtu po redu međudržavnu biciklijadu, povezujući tako dva samostana, onaj iz Slavonskog Broda s plehanskim samostanom.

Naime, 25 muškaraca - članova tih dviju udruga krenuli su u jutarnjim satima ispred franjevačkog samostana u Slavonskom Brodu te na svojim biciklima prešli put dug 40-ak kilometara. Stigavši na Plehan sudjelovali su na misnom slavlju, a poslije i na zajedničkom druženju. U znak zahvale na sudjelovanju u tom vrijednom pothvatu u prigodnom programu sudionicima se obratio predsjednik Trkačkog kluba BraCe Anto Ravlić te svakome uručio zahvalnice i medalje. Zahvalu je na kraju uputio i gvardijanu fra Anti. Kako je toga dana bila i treća godišnjica kada je na Plehanu  potpisan ugovor o gradnji novog plehanskog samostana, neophodnog za dostojan život i djelovanje napose starijih franjevaca s plehanskog distrikta koji tu provode svoje zadnje dane na ovome svijetu, predsjednik Ravlić fra Anti je uz zahvalnicu i medalju uručio novčani prilog koji su sudionici biciklijade prikupili na tu nakanu.

Slavlje je pjevanjem i sviranjem animirala s. Petronila Kovačević.

B. Lukačević/ J.M., KT