Vareš

Pučke misije privukle veliko mnoštvo


U župi svetog Mihovila u Varešu od 21. do 25. veljače održane su franjevačke pučke misije. Svim vjernicima ovih je dana ponuđen bogat program s duhovnim sadržajima.

Foto: Franjevačka provincija Bosna Srebrena

Foto: Franjevačka provincija Bosna Srebrena

Svaki dan je započinjao sa slavljem svete mise i pjevanjem jutarnje molitve iz časoslova. Nakon mise bilo je izlaganje Presvetog Sakramenta i mogućnost klanjanja u tišini. Za to vrijeme svećenici misionari bili su na raspolaganju vjernicima za sakrament pomirenja i duhovne razgovore. Prijepodnevni program završavao bi Anđeoskim pozdravom i molitvom Srednjeg časa iza koje bi uslijedio blagoslov s Presvetim.

U poslijepodnevnim satima bila je također prigoda za ispovijed. Popodnevni molitveni program započinjao bi molitvom krunice i prigodnom katehezom o temi dana. Polusatne kateheze izlagao je fra Damir Pavić, provincijski koordinator franjevačkih pučkih misija.

Vrhunac dana bila su večernja euharistijska slavlja kojima su predsjedali svećenici misionari: fra Julijan Madžar, fra Vjeko E. Tomić, fra Slavko Topić i fra Damir Pavić. Po završetku slavlja euharistije slijedile su druge pobožnosti. U četvrtak je upriličeno klanjanje pred Presvetim, a u petak klanjanje Kristovu križu s prigodnim meditacijama. Subotnji program bio je posvećen govoru o Blaženoj Djevici Mariji te je pod večernjom svetom misom upriličena posveta župe Vareš Bezgrešnom Srcu Marijinu.

Osim svećenika franjevaca program pučkih misija vodili su i franjevački bogoslovi: fra Marko Čuturić, fra Stjepan Orkić, fra Pavle Kajić i fra Antonio Gašić. Oni su ovih dana imali susrete i kateheze s različitim skupinama: s djecom iz Male škole koju vode Školske sestre franjevke, s djecom iz vareških osnovnih škola, s mladima župe Vareš i Franjevačkom mladeži. Ovi susreti bili su usmjereni dubljem upoznavanju kršćanske vjere i franjevačkog života. Na različite načine – pjesmom, igrom, molitvom i nagovorom – bogoslovi su sudionicima predstavili Sv. Franju Asiškog kao uzor za nasljedovanje Krista.

U subotnjem večernjem programu bogoslovi su predstavili svoj put do duhovnog zvanja pripovijedajući o tome što ih je privuklo bližem nasljedovanju Krista u redovničkoj zajednici. Vjernici župe Vareš vrlo su aktivno sudjelovali u programu pučkih misija. Mnogi od njih pristupili su temeljito svetoj ispovijedi, veći dio vjernika prvi put se susreo s molitvom časoslova i oduševljeno sudjelovao, a posebno su bile posjećene večernje kateheze i misna slavlja s drugim pobožnostima. Poseban doprinos franjevačkim pučkim misijama dali su članovi domaćeg župnog mješovitog zbora koji su sve dane pjevali na misama pod ravnanjem s. Ružice Marijić.

Franjevačke pučke misije u župi Vareš završene su svečanim nedjeljnim euharistijskim slavljem kojim je u župnoj crkvi predsjedao fra Damir Pavić. Na kraju mise otpjevan je himan Tebe Boga hvalimo u znak zahvale Bogu za milosti koje je vareški puk ovih dana primio preko franjevačkih misionara. Domaći franjevci župnik fra Mirko Majdandžić i župni vikar fra Anto Cvitković na kraju mise izrazili su svoju zahvalnost misionarima, ali i župljanima koji su ovih dana u velikom broju sudjelovali u priređenom programu.

Župa Vareš bila je prvi sudionik ciklusa franjevačkih pučkih misija u Bosni Srebrenoj. Ciklus pučkih misija trajat će više godina, a za ovu godinu predviđeno je da se pučke misije održe još u župama: Donja Tramošnica (od 21. do 24. lipnja), Kiseljak (od 15. do 20. srpnja) i Livno (od 28. listopada do 1. studenog).

KT