Studenci

Radost blagdana u župi i svetištu u Studencima


Župu i svetište Presvetog srca Isusova u Studencima kod Ljubuškog u božićno su vrijeme pohodila dvojica biskupa, vojni biskup Ordinarij u BiH mons. Tomo Vukšić i mjesni biskup mons. Ratko Perić.

Foto: Radio Ljubuški

Foto: Radio Ljubuški

Mons. Tomo Vukšić, sin studenačke župe, predvodio je misno slavlje na blagdan Kristova rođenja – Božić, a mons. Ratko Perić na blagdan Nevine dječice. Upravo o stradanju nevine djece u prigodnoj propovijedi govorio je biskup Perić i ukazao na razmjer krvoločnosti židovskog kralja koji je dao ubiti djecu. On je, da bi sačuvao prijestolje, dao ubiti i svoja tri sina i dvije žene, od šest koliko ih je imao. Na kraju svete mise biskup je blagoslovio djecu koja su i ove godine došla u velikom broju, a onda su se vjernici i djeca preselili u novouređeni Pastoralni centar, javio je Radio Ljubuški.

Mješoviti župni zbor Vrelo života koji je liturgijskim pjevanjem uljepšao svečano misno slavlje, pjesmom je otvorio i ovogodišnji koncert i Dan župnog zajedništva. Župnik don Ivan Štironja govorio je o radovima u Pastoralnom centru i zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli da se Centar lijepo uredi i pozvao je biskupa Perića da blagoslovi.

Nakon toga su se redali nastupi na pozornici: Vrelo života, dječji zbor Plavi anđeli, ženska pjevačka skupina Izvor, početnici folklora HKUD-a Studenčica, srednja skupina folklora, a „igrački“ dio završili su „folkloraši seniori“. Riječ je folklorašima iz „prve postave“ HKUD-a Studenčica koji su i ovom prigodom pokazali da nisu zaboravili igrati.

Dvije pjesme otpjevali su i bećari koji su sastavnica HKUD-a Studenčica, a program je završio kraćom predstavom o prošnji djevojaka u Hercegovini, kakav je nekad bio. Glumili su članovi velikog folklora HKUD-a Studenčica, a predstavu i sve nastupe folklora pripremio je koreograf Dragan Alilović koji već nekoliko mjeseci priprema Studenčicu.

Djeca koja su dobro ispunila prostor oko bine i ove su godine dobila prigodne darove koje su im uručili najmlađi i najstariji svećenici iz studenačke župe, don Ilija Petković i fra Rade Vukšić.

Fešta se potom nastavila u lijepo uređenim dvoranama, a na stolu se našlo obilje jela i pića kojeg su i ove godine donijeli župljani. Zaorila se i ganga, pjevao bećarac, a prosvirale su tamburice i gitare, a ni grla se žalila nisu, javio je Radio Ljubuški.

KT