Radunice: Krštenje sedmog djeteta obitelji Miškić


Pod pučkom misom, 19. siječnja, u župi Sv. Ane u Radunicama kraj Žepča pomoćni vrhbosanski biskup u miru mons. Pero Sudar krstio je malu Katarinu, sedmo dijete u obitelji Kate i Tomislava.

Uz biskupa koncelebrirali su vlč. Ilija Orkić, župnik uRadunicama te vlč. Ilija Miškić, brat oca male Katarine.

Na početku euharistije vlč. Orkić je pozdravio biskupa Peru, vjernike te roditelje Katu i Tomislava. "Okupljeni smo na svetoj euharistiji, naša mala zajednica postaje bogatija za još jedno dijete Božje te nas je pohodio biskup mons. Sudar, koji je doduše u mirovini, ali ne miruje", rekao je radunički župnik nabrajajući razloge za slavlje.

 

U propovijedi je biskup Sudar, osvrnuvši se na misna čitanja, naglasio kako je život dar od Boga te potom progovorio "kako svaki neprimjeren i nemaran odnos prema našem tijelu, dovodi do smrti, tako i naši grijesi dovode do smrti duše". "No, Bog nas ne napušta, on šalje Svoga Sina, kojeg proroci navještaju već u Starom zavjetu, a u Novom dolazi do ispunjenja Božjega plana za spasenje. U današnjem svijetu vlada strah od života, strah od obitelji i darivanja. Zbog toga kao katolici život moramo štiti i život moramo primiti. Na krštenju postajemo djeca Božja, ali po Duhu Svetom (Iv 1,33)", rekao je u svojoj propovijedi.

Kuma na krštenju bila je studentica Anamarija Matijević, a misno slavlje animirao je župni zbor.

Mala Katarina sedmo je dijete u obitelji Tomislava i Kate, a treća kćer u obitelji. Jedno vrijeme su živjeli u Americi, ali su se prije nekoliko godina odlučili vratiti u Bosnu i Hercegovinu, te ovdje živjeti, odgajati i podizati djecu. Osim župljana na misnom slavlju su pristigli i kumovi iz više mjesta iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Novi život svakako je uvijek razlog za radost, a kako je ovo prvo krštenje u posljednje dvije godine, onda je sreća u malenoj vjerničkoj zajednici puno veća.

A.M/ KT